Детска книга с кауза от Божидара Ангелова представиха в София

.Изданието ще набира средства за талантливи младежи в неравностойно положение 

Книга за деца със заглавие „Талантливото мече Мони и вълшебството на сбъднатите мечти“, чийто автор е кърджалийската детска писателка и поет Божидара Ангелова, бе тържествено представена на 30 ноември в SOHO - София. Изданието ще се разпространява с цел набиране на финансови средства за обучение на даровити млади хора в неравностойно положение. Да отпразнуват събитието се събраха представители на НПО-организации, издатели, приятели и привърженици на литературата за деца, представители на медиите и книгомани.

Според авторката тази книга е по-различна от другите, писани от нея преди това. „Необичайното е, че представената под формата на приказка история всъщност разказва за истинския и труден живот на едно изоставено в социален дом дете, което с подкрепата на добри хора, намира своя достоен път в живота. Разбира се, в приказката са използвани изразните средства, характерни за жанра, метафоричен език и образност“, споделя Божидара Ангелова. По думите ѝ прототип на главния герой в приказната история - мечето Мони,  е студентката по психология Минка Кирилова – Мони. От няколко години момичето е част от менторската програма „Скритите таланти на България“ на НПО „Операция: Плюшено Мече“, чийто създател и ръководител е Михаела Стойкова. „Бях разтърсена, когато Мони ми разказа своите преживелици. Тя е претърпяла толкова несгоди и тежки моменти в своята крехка възраст и въпреки всичко не просто е оцеляла, а е поела по пътя на собственото си позитивно развитие – академично и творческо“, разказва още Божидара. Споделя, че Мони пише стихове и вече има стихосбирка зад гърба си, издадена пак с помощта на „Плюшено мече“, също учи психология с идеята да работи в социален дом за изоставени деца и да им помага. „Реших, че случилото се с нея е изключително поучително и вдъхновяващо, и трябва да достигне като послание до много деца. Поуката към малките читатели е многопосочна – насърчава към упоритост и трудолюбие, към добротворство и човечност и, разбира се, да развиват талантите си, да мечтаят, да постигат мечтите си и никога да не губят надяжда и вяра в трудни моменти“, обяснява авторката. Споделя, че писането на приказката ѝ е отнело повече от десет месеца, защото е искала тази „мечешка“ история да бъде оригинална, неподражаема и разпознаваема, много различна от всички приказки за мечета, които до момента съществуват на книжния пазар.

Менторската програма „Скритите таланти на България“ – образователен проект на „Операция: Плюшено Мече“, който открива талантливи деца, лишени от родителски грижи или в риск, в цялата страна и им дава шанс да мечтаят смело и да се реализират професионално в избрана от тях сфера. Така с подкрепата на екипа на „Плюшено мече“  Минка Кирилова днес вече е втора година студентка по психология в Нов български университет. Две даровити момичета от Кърджали също са част от тази менторска програма.

Реализирането на идеята за тази книга се осъществява с помощта на хора с разнородни професии и интереси, но с една обща цел – да обединят усилията си в подкрепа на младите даровити деца на България. В основата стои екипът на „Операция: Плюшено мече“ с тяхното желание да създадат продукт, с който да се подпомага менторската им програма. Идеята да се издаде книга е на екипа на международната организация Big Bloom Hackathons, чийто отговорник за България и Източна Европа е Мария Касова. С подкрепа се включва и друга международна организация - Round Table 6 Luxembourg, които набират средства за изданието чрез състезание с хиляди гумени патета в река в Люксембург. Както вече споменахме, текстът на приказката е дело на кърджалийската писателка и поет Божидара Ангелова, а красивите илюстрации нарисува художничката Пламена Крумова-Петкова. Книгата се отпечатва напълно безвъзмездно от издателство Orange Books, което даряват всички приходи от продажбите в полза на НПО „Операция: Плюшено мече“ и менторската програма „Скритите таланти на България“.

Книгата ще е налична в книжарници Orange center следващата седмица. Може да бъде поръчана от: https://bit.ly/3R4gren.

Теодора ТЕНЕВА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини