Когато суперхраните могат и да ни навредят

В последните години манията по суперхраните завладя целия свят и дори да не сме особени фенове на здравословното хранене няма как поне веднъж да не сме се изкушили да пробваме някой препоръчван от всички продукт, който се слави с висока хранителна стойност и редица ползи за организма.

Консумацията на суперхрани е лесен и ефективен начин да си набавим витамини, минерали и антиоксиданти. Но ново изследване по темата доказва, че това не прави тези храни перфектни и понякога те могат да ни причинят и известни неудобства. Ето няколко примера.

Годжи бери

Този дребен плод, наричан често и храната на дълголетниците, стана широко използван заради ниското си съдържание на калории и големите количества фибри и антиоксиданти, които съдържа. Съставът на плода безспорно го нарежда сред суперхраните, но има една важна подробност - че той се консумира най-често сушен.

В тази си форма специфичните протеини, наречени лектини, могат да предизвикат известен стомашен дискомфорт. Той може да се прояви и в следствие на високото съдържание салицилати. Според различни изследвания годжи берито може да бъде потенциален алерген, защото носи "висок алергичен потенциал и кръстосана реактивност". 

Семена от чиа

Те също съдържат умерено количество салицилати - естествени химикали, които имат противовъзпалително действие, но при някои хора могат да доведат до стомашно-чревна непомосимост, а рядко и до астма или алергични реакции.

Ленено семе

То също се нареди сред суперхраните в последните години, но трябва да имаме едно на ум, ако искаме да го включим към здравословния си режим. Алергиите към самото ленено семе са рядко срещани, но е възможно да се проявят заради замърсяването му с мухъл или цветен прашец например. Може да се прояви и кръстосана реакция с други хранителни източници, като фъстъци, соя, рапица, пшеница и т.н.

Учените от Mayo Clinic подчертават, че лененото семе може да доведе до стомашен дискомфорт, ако се приема без вода, която помага обработването му от организма. То е с високо съдържание на фибри и консумацията на твърде много фибри без много вода може да причини подуване на корема, газове и дори диария, предава The Healthy.

Червени боровинки

И тези малки, червени плодчета са много богати на салицилати и по-точно на салицилова киселина, която също се съдържа и в аспирина. Затова е важно да имаме едно на ум, ако имаме непоносимост към салициловата киселина, която се използва и локало върху кожата за третиране на проблеми като акне.

Зелен чай

Тази супернапитка се определя като по-здравословния заместител на кафето, а основните му ползи идват от високото съдържание на антиоксиданти. Този чай обаче е богат и на танини, които могат да предизвикат стомашен дискомфорт или главоболие при някои, точно както и червеното вино. Затова не бива да прекаляваме с количеството.

Много е важно и като цяло да не разчитаме само на няколко суперхрани в големи количества, за да сме здрави, енергични и красиви. Този тип продукти трябва да бъдат допълнение към здравословния хранителен режим, а не негов заместител. Защото, колкото и странно да ни звучи, можем да предозираме дори с антиоксиданти, което пък да доведе до нарушена функция на мускулите.

Също така не бива да забравяме, че ефектът от суперхраните не се появява от днес за утре и ако искаме да останем здрави за дълго време, трябва редовно да присъстват в менюто ни. 

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини