Започна ремонтът на къщата на Наим Сюлейманоглу в Момчилград,превръщат я в музей


Започнаха ремонтните дейности по превръщането на къщата на легендарния щангист и почетен гражданин на Момчилград Наим Сюлейманоглу в музей. Проектът предвижда цялостно обновяване на двуетажната къща, в която шампионът по вдигане на тежести прекарва детските си години.
В музея ще бъдат изложени лични вещи, фотоси и медали. Посетителите ще имат възможност да се запознаят още с начина на живот през 20 век и да видят предмети, ползвани в традиционния бит и култура от този период. Архитектурата на къщата ще бъде изцяло запазена. Предвижда се в двора й да има и специален кът от пресъздаден подиум с щанга от олимпиада, където туристите ще могат да се снимат.
Очаква се строителните дейности да приключат до края на месец март догодина. След това ще се извърши оборудването и обзавеждането на стаите на къщата.
"Надяваме се, че откриването на къщата – музей ще съвпадне с 15-ата Международна среща на момчилградчани, която ще се проведе в края на месец юли. Вярвам, че много от туристите ще се вдъхновят от постигнатото от Наим Сюлейманоглу, а музеят ще бъде посещаван от много местни и чужди туристи", заяви кметът на Момчилград Илкнур Кязим.
Това съобщиха от ръководството на Община Момчилград.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини