Продължаваме да разчитаме на въглищата, но само на пазарен принцип

През следващото десетилетие България ще продължи да разчита на въглищните мощности, но тяхното участие в енергийния микс ще бъде изцяло на пазарен принцип. В по-дългосрочен план се предвижда изграждането на две нови ПАВЕЦ и два нови ядрени блока.

Това става ясно от представените основни акценти в проекта за енергийна стратегия на страната, коментирани от зам. министърът на енергетиката Ива Петрова в рамките на дискусия, посветена на проектостратегията, организирана от евродепутата Цветелина Пенкова.

Специално се отбелязва, че за гарантиране на енергийната сигурност проектът предвижда продължаване на инвестициите във ВЕИ, съчетани с нови гъвкави нискоемисионни мощности.

Изтъква се също така необходимостта от развитие на мрежите, модернизацията и дигитализацията им като водещо условие за надеждно и сигурно енергоснабдяване.

Екипът на Министерството на енергетиката, работил върху проекта на стратегия, вижда демократизацията на процеса като пряко участие на всички заинтересовани страни в разработването на документа.

Високо оценен от професионалната общност акцент в бъдещата стратегия е необходимостта от развитие и поддържане на националния технически и инженерен капацитет. Ясният акцент в проекта върху връзката „състояние на сектора – наука – инвестиции“ е безспорно негово предимство, изтъква Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт. Според енергийния експерт Еленко Божков централно място трябва да се отдели на разговора как ще бъде преодоляна депрофесионализацията в сектора.

В изказването си пред участниците във форума Ива Петрова припомня, че проектът надгражда и доразвива разработените в Комисията за енергиен преход сценарии за сектора. Като резултат проектът има за цел да очертае мерките и политиките за сигурни енергийни доставки на достъпни цени за всички потребители.

Работата по проекта на енергийна стратегия продължава. Документът ще бъде синхронизиран с плана Енергетика-климат, който ще бъде актуализиран до м. юни 2024 г.

 

Източник: ikj.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини