Славейковци на VoiceIt 2023

На 20-ти ноември, Световния ден на детето, на който е приета Конвенцията за правата на детето на ООН, в София се проведе деветото издание на младежкия форум Voice It. Събитието се организира ежегодно от Национална мрежа за децата (НМД) съвместно с Младежка мрежа „Мегафон“ на НМД и, както всяка година, даде възможност на децата да изразят своето мнение по важните за тях въпроси и да участват в решаването на проблемите, като влязат в директна дискусия с представители на законодателната и изпълнителната власт. Форумът беше открит от министър-председателя на Република България акад. Николай Денков.

Voice It 2023 беше под надслов “Какво искат учениците” и се фокусира върху три теми, които младежите от “Мегафон” сами определиха като важни за тях: Тормоз, Учебна програма и Спорт и здравословно хранене. Над 260 ученици от четири града в България участваха в предварителните закрити сесии и в публичното събитие, за да формулират заедно конкретните въпроси, които отправиха към политиците в официалната част на събитието в рамките на три дискусионни панела по фокусни теми. Дискусиите бяха модерирани от журналиста и популярен влогър Флора Стратиева.

Гимназисти от СУ „П. Р. Славейков“ участват в три поредни издания на двугодишното обучение на младежка мрежа „Мегафон“ – те се включиха и в подготовката, и в провеждането на събитието като модератори и помощник-модератори.

Тази година официално бяха поканени и други младежи от СУ „Петко Р. Славейков“, които да вземат участие в предварителните панели и разработването на въпроси за младежкото включване. 25 изявени ученици присъстваха на събитието, участвайки активно в дейностите и дискусиите, провеждани там. С тях бяха учителките Марияна Янева, отговорник за стартиралите тази година Мегафон-ци от „Славейков“, и младата Александра Заимова. В групата от Кърджали бе и Росица Средкова – член на Управителния съвет на Националната мрежа за децата и председател на УС на Сдружение Инициатива за развитие – Кърджали решава.

Учениците от най-голямото училище в южна България казаха: „Останахме с чудесни впечатления! Запълнена програма и направено по начин, по който няма как да ти е скучно. Точно като за младежи!“

Запалени  по темата, учениците бяха активни и изразяваха ясно своето мнение, както пред министър-председателя, така и пред цялата публика!

Събитието VoiceIt винаги е преживяване както за младежите, така и за организаторите, но по всеобщо мнение тази година надминава всички очаквания.

Останали доволни и всеки взел си по нещо с благодарност, младежите очакват следващата година с нетърпение! А дотогава момичетата първа и втора година на програма „Мегафон“ продължават своето обучение.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини