Произвеждаме излишъци от ток, които няма как да съхраним, предупреждават експерти

Сред основните предизвикателства пред енергийната ни система е изграждането на системи за съхранение, коментираха участници в кръгла маса, посветена на развитието на електроенергийните мрежи и мрежовите услуги, пише „Дневник“.

Причината за появата на излишъци на ток е насърчаването на ВЕИ и задължението такива източници да бъдат присъединявани, без да се развива капацитета на мрежата, коментират експерти, уточнявайки, че под съхранение не следва да се разбира единствено масиви с батерии.

По думите на изпълнителния директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев посочи може да се наложи ограничаване на производството на енергия поради липсата на маневрени мощности в системата, които да дадат възможност тази енергия да се съхрани или да бъде компенсирано нейното производство. Той отправя и предупреждение към производителите, че всяко нарушение ще бъде санкционирано и дори прогнозира, че през април може да се стигне до ограничаване на производството на енергия.

Цачев дава и конкретни примери от април месец, когато е имало:

  •     един работещ блок в АЕЦ „Козлодуй“ от 1000 мегавата
  •     заводски топлофикации с 300-350 мегавата
  •     поне 4 теца, които произвеждат около 500 мегавата
  •     общо 3000 мегавата ток от ВЕИ мощности.

„Това означава 5800-6000 мегавата производство на енергия при 3500 мегавата товар. „Кажете ми къде отиват останалите 2000-2500 мегавата?„, изтъква той и препоръчва да се търси бързо възможност за развитие на проекти за съхранение на енергия, както и за развитие на енергийни коридори, за да може излишната енергия да бъде изнесена от страната.

По думите на Цачев над 1700-1800 мегавата са действащите ВЕИ централи, които са присъединени към разпределителна и преносна мрежа само за последната година и половина. В момента в страната работещите инсталации, произвеждащи соларна енергия са над 3000 мегавата. Затова въпросът е как тези мощности ще се управляват.

„Ако стоим и чакаме, загубите за нас ще бъдат огромни“, предупреждава  той. Затова, подумите му, спешно трябва да се развият проекти за съхранение на енергия, но не само на батерии. Той предлага да се развият системи за съхранение на енергия от индустриално значение като например помпено-акумулиращи водноелектрически централи (ПАВЕЦ). Напомни, че е добре да се ремонтира авариралата ПАВЕЦ „Чаира“.

 

Източник: ikj.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини