Украйна получава от САЩ въоръжение за до 100 милиона долара

Новият военен пакет за Украйна от Съединените щати е на стойност до 100 милиона долара. Това съобщи Министерството на отбраната на САЩ в понеделник, цитирано от „Укринформ“, предаде News.bg. Съобщението бе направено след срещата в Киев на украинския президент Володимир Зеленски и американския министър на отбраната Лойд Остин. 

„Този пакет включва допълнителни възможности за противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси, противотанкови оръжия и друго оборудване, за да помогне на Украйна да защити суверенната си територия и да се бори за свободата си от продължаващата агресивна война на Русия“, се казва в доклада.

Този пакет включва противовъздушни ракети Stinger, една високомобилна артилерийска ракетна система (HIMARS), боеприпаси 155 мм и 105 мм артилерийски снаряди, Тръбно изстрелвани, оптично проследявани, кабелно направлявани (TOW) ракети, Противобронирани системи Javelin и AT-4.

Освен това Украйна ще получи повече от 3 милиона патрона за малки оръжия, боеприпаси за премахване на препятствия, оборудване за студено време, както и резервни части, поддръжка и друго спомагателно оборудване.

„Съединените щати остават ангажирани да работят с коалицията, която Съединените щати изградиха от около 50 съюзници и партньори, които предоставят на Украйна способностите, от които се нуждае, за да се защитава сега и да възпира руската агресия в бъдеще“, подчертава Пентагонът.

Зеленски благодари на президента Джо Байдън, неговата администрация, двете камари на Конгреса и народа на Съединените щати за тяхната непоколебима силна подкрепа за Украйна, включително военна подкрепа, която е много важна за Киев.

„Ние сме изключително благодарни на президента Джоузеф Байдън. За нас е много важно, че Съединените щати са до нас. Разчитаме на вашата подкрепа и се гордеем, че сте с нас“, каза Зеленски.

На срещата беше отбелязано и лидерството на САЩ при формирането на международна коалиция за подпомагане сигурността на Украйна.

Припомняме, че Байдън подписа закон, осигуряващ временно финансиране на федералното правителство, което му позволява да избегне спиране. Подписаният документ предвижда финансиране работата на федералните ведомства до 19 януари 2024 г. и не съдържа помощ за Украйна и Израел.

На 30 септември Байдън вече успя да избегне спиране на работата на правителството, като одобри временен бюджет за 45 дни. Помощта за Украйна също не беше включена в него тогава, а войната между Израел и „Хамас“ още не беше започнала.

Президентът по-рано поиска от Конгреса незабавно да отпусне 106 милиарда долара, от които повече от половината ще отидат за Украйна, а останалите за Израел, Тайван и за защита на границата с Мексико.

Освен това администрацията на Байдън се стреми да обвърже помощта за Израел и Украйна в един законодателен акт, а не поотделно. Това обаче доведе до неприемането на законопроекта, като вместо това прие помощ само за Израел. Този законопроект обаче изобщо не беше гласуван в Сената, където демократите имат мнозинство.

В същото време, двамата президенти договориха и съвместно производство на оръжие. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини