България е „държавата на „Лукойл“, критикуват експерти

Все повече експерти критикуват българските политици и представителите на „Лукойл“, че създават безпочвена паника за поскъпване и недостиг на горива.

„Това е шантаж. „Лукойл“ за пореден път се опитва да натиска правителството през всяване на паника, за която причини съществуват. От 18 месеца слушаме, че без руски нефт ще умрем. Както слушахме, че и без „Газпром“ ще загинем. Е, не сме умрели. Рафинерията и преди е работила с неруски нефт“, коментира пред Нова телевизия Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. През уикенда от бургаския нефтохим обявиха, че забраната за износ на горива, произведени от руски петрол, от 1 януари, и на вноса на руски петрол от 1 март може да предизвика шок на българския пазар, вкл. ограничаване на производството, недостиг на горива и скок на цените.

Владимиров подчерта, че и след 1 януари „Лукойл Нефтохим“ може спокойно да изнася всякаки нефтопродукти  - стига да са произведени от петрол, който не е руски. Разбира се, ако продължава да работи с внос от Русия, ще трябва да ограничи експорта си, а с това е производството си, което обаче не е икономически изгодно за предприятието.

„Няма руски и неруски нефт, важни са сортовете, като онсновната разлика е съдържанието на сяра - колкото повече е сярата, толкова по-некачествен е нефтът и толкова по-големи са производствените разходи. Сортът, с който работи „Нефтохим-Бургас“, могат да ви го продадат 100 фирми. Руски става, ако го продава руска фирма. Сорт „Уралс“ може да ви го продаде и казахстанска фирма“, обясни енергийният експерт Красимир Манов. „Лукойл“ никой не ги спира да работят, това е абсолютен шантаж. И това, че ако им ограничават износа, ще им се препълнят резервоарите, е глупост и не е вярно“, категоричен е Манов.   

„Обсъждането на дерогацията започна преди година и половина и тогавашното правителство без някакви технически аргументи каза: „Ако има дерогация, ние трябва да сме там“. При цялото обсъждане, включително за Унгария и Словакия, се говореше за изключение от забраната за руски петрол, за да не се стигне до шок на пазара на горива – в самите страни, не на европейско ниво“, припомни Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт. В крайна сметка обаче „Лукойл“ се възползва от дерогацията, за да трупа свръхпечалби, а цените на горивата за българските потребители не са никак ниски.  
„Ние сме суверенна държава. Но понякога си мисля, че не сме суверенна държава, а сме държавата на „Лукойл“ - заради отношението на правителството към „Лукойл“ . Ако е така, да си го признаем и да се саморазпуснем“, заключи с горчива ирония Мартин Владимиров.

 

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини