Невероятното уволнение на мултимилионера, създател на AI, Сам Олтман

Бордът на компанията зад ChatGPT уволни създателя ѝ, технологичният свят в шок

Бордът на компанията зад създаването на платформата за изкуствен интелект ChatGPT - Open AI, изненадващо уволни създателя ѝ и суперзвезда в индустрията Сам Олтман, съобщи "Ройтерс".

Технологичният свят е в шок, написа Би Би Си.

В петък една от легендите в сектора на бързоразвиващия се сектор на изкуствения интелект, един от "говорителите" на изкуствения интелект бе безцеремонно изгонен от компанията, чийто съосновател е. Компанията Open AI - чрез ChatGPT - въведе много потребители директно в света на изкуствения интелект за първи път. Изкуственият интелект е мощна технология, която - досущ като във филмов сценарий - може да спаси света, а може и да го разруши. И г-н Олтман е един от малцината, които държат тази мощна технология на бъдещето в ръцете си, добавя британската обществена медия, описва ситуацията Би Би Си.

Уволнението му е колкото внезапно, толкова и драматично. Технологичните среди буквално "подскочиха" при новината за отстраняването му, чудейки се какво се случва.

В изявление бордът на директорите на Open AI казва, че вярват, че Олтман не е бил "последователно откровен в комуникацията" с тях и в резултат на това са "загубили доверие" в начина му на ръководство.

Съобщението не посочва конкретен проблем - и такъв не е бил публично известен.

През октомври т.г. компанията бе оценена на 80 милиарда долара, а личните активи на Олтман се оценяват на между 500 и 700 млн. долара.

Грег Брокман, президент и съосновател на OpenAI, също напуска компанията заради отстраняването на Сам Олтман. Брокман казва, че двамата са били шокирани от решението. Което означава, че то е взето от останалите четирима в борда.

Олтман, вече бивш главен изпълнителен директор на OpenAI, се е обръщал към световните лидери в дискусии за рисковете и ползите от мощната технология, която е създавал. Запомнящо се е неговото изказване, че AI е "инструмент, а не същество". Tой изглеждаше честен в опасенията си, че един ден изкуственият интелект може да излезе извън контрол, коментира Би Би Си.

Междувременно поста ще наследи технологичният директор Мира Мурати, бивш кадър на "Тесла" на Илън Мъск.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини