„Достатъчно порочно, че да изнерви Големия“. Защо Карадайъ подаде оставка като шеф на ДПС

ДПС си има организационна структура, но някак се знае, че на върха до живот е само един. Как приключват назначените за председатели на партията?

Дни след края на местните избори председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подаде оставка като лидер на партията, а почтеният председател на движението Ахмед Доган пое оперативното ръководство след 10-годишно прекъсване.

И до този момент не са известни мотивите за оставката на Карадайъ.

В публичното пространство се тълкуват знаци. Единият е поздравлението на Доган по повод рождения ден на Карадайъ, в който му пожелава да намери „Мярата на личното и партийното с националното и европейското Политическо здраве“. Според анализатори това е бил първият сигнал, че Карадайъ ще бъде сменен.

Другият е рязката промяна в публичното поведение на санкционирания за корупция по глобалния закон „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевски. От мълчалив и неоткриваем, той се превърна в основен ежедневен говорител не само на ДПС, но и на управлението на страната.

Свободна Европа разговаря с журналиста Илхан Андай за причините за отстраняването на Мустафа Карадайъ от лидерския пост в ДПС.

Защо беше отстранен Карадайъ?

Слуховете за освобождаването на Мустафа Карадайъ от лидерския пост в ДПС се появиха на рождения му ден през май, когато пресцентърът на ДПС разпространи поздравление към него от почетния председател на партията Ахмед Доган. В следващите месеци Карадайъ започна да се появява по-рядко в публичното пространство, а от края на юли Делян Пеевски се превърна в основен говорител на ДПС.

[Карадайъ беше отписан още през май, но заради динамичните процеси в България вероятно е било взето решение да не се клати движението, за да не инкасират и повече загуби на фона на случващото се като цяло в българската политика“, каза Андай.

Оставката на Карадайъ стана факт след приключване на местните избори. Според Илхан Андай една от основните причини за отстраняването на Карадайъ е, че той не е успял да покрие изборната квота, поставена от Доган.

„430 хил. гласа, които дават самочувствие на ДПС. Карат другите политически субекти да се съобразяват с този резултат (…) и отваря пътя на ДПС към изпълнителната власт през парадния вход“, каза Андай.

Като друга причина за оставката на Карадайъ, Андай посочи недоволството в структурите на партията. Според него в тях има „огромни проблеми през последните години и дори се стигна до куриоз на миналите парламентарни избори, където цяла една областна организация постави ултиматум, говоря за Търговище и особено Омуртаг, където организацията каза: ние няма да подкрепим ДПС заради Карадайъ“.

Според Андай проблемите в лидерството на Карадайъ са започнали по време на втория му мандат като председател на ДПС. „Карадайъ беше като щангист, който опитва да вдигне тежест, която е непосилна за него и от там нататък започнаха грешките му, тези дълги срещи с актив по региони, по области, със софри до ранни зори“, каза Андай.

Кой ще оглави ДПС?

След оставката на Карадайъ от ДПС казаха, че Ахмед Доган поема оперативното ръководство на партията до избирането на нов. Това ще стане на конгрес, който ще се проведе в началото на следващата година.

Доган е основател на ДПС и лидер на движението в продължение на 23 години - от 1990 до 2013 г.

Андай твърди, че „Делян Пеевски може да бъде следващия лидер на ДПС“.

Пеевски е санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон „Магнитски“, както и от Великобритания. „Пеевски не се плаши от тези санкции“, каза Андай.

Според него Пеевски ще стане скоро едно от двете - или самостоятелен лидер, или член на съпредседателство.

Илхан Андай на няколко пъти повтори, че в момента четвъртата политическа сила реално управлява държавата. Той каза, че Пеевски ще се опита да вкара ДПС във властта.

 

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини