Детският труд - новото „спасение“ за трудовия пазар в САЩ?

    В американския щат Айова се проведе демонстрация под надслов „Децата ни не са за продан“. Причината е новият закон за детския труд, с който консервативната управа на Айова възнамерява да се бори с недостига на работна ръка.

    По думите на републиканския депутат Дейв Девойе има достатъчно младежи, които спортуват до 22 часа вечерта. „Ако искат да работят, това трябва да им бъде позволено. Няма логика правилата за спорта и работата да са различни." От юли месец 2023 децата на 14 и 15 години могат да работят в делнични дни до 21 часа, а през уикендите - дори до 23. Младежите над 16-годишна възраст пък могат да започнат работа при същите условия като при възрастните, пише германската обществено-правна медия АРД. Това е особено радушно прието от сектора на услугите.

    Без непълнолетните бизнесът би фалирал

    В малкия град Уоки 56-годишната Стефани Джимерсън държи средно голяма сладоледаджийница. Тя има 35 служители на постоянни и временни договори, разказва Джимерсън пред АРД. Голяма част от тях са непълнолетни. Без тях собственичката на заведението трябва да затвори бизнеса си.

    Джимерсън разказва, че при нея вече няма почти никакви възрастни кандидати за работа, и като цяло в сектора на услугите положението е същото. По думите ѝ младежите вършат добра работа. Но и тя не ги третира по-различно заради това, че са по-млади. „Очаквам много от тях и ако не искат да работят, имам цяла купчина молби за работа, които е трябвало да отхвърля. Веднага ще си намеря нов човек“, казва Стефани пред АРД.

    Повечето работещи тук получават около 11,30 евро на час - доста над минималната надница. Джимерсън обаче не може да си позволи да плаща по-високи заплати, за да привлече пълнолетни.

    Децата може да работят и на строителни площадки

    Новите правила за детския труд включват не само обичайните студентски позиции на половин работен ден, те уреждат и условията в редица други индустрии. Младите хора в Айова вече могат да работят и на някои позиции, които се смятат за опасни - например на строителни площадки. Според началника на федерацията на синдикатите Чарли Уишман това е проблем. По думите му това засяга най-вече по-бедните семейства и мигрантите, пише АРД. В Айова, където земеделието е основен поминък за мнозина, има много мигранти.

    Властите трябва да пазят непълнолетните работници

    Подобна е ситуацията и в щата Колорадо. На плантациите за картофи и зеле там работят основно мигранти от Централна и Южна Америка. Една от тях е 17-годишната Мия, с която са се срещнали журналисти от АРД. Момичето разказва пред медията, че е преживяла тежък инцидент на работа преди година - била е блъсната е от трактор. Нараняванията ѝ са сериозни и месеци наред тя едва ходи.

    Момичето не получава никаква подкрепа от работодателя си и казва, че инцидентът дори не е бил докладван. „Работата просто продължи след като ме откараха в спешното отделение“, разказва Мия. По думите ѝ компанията отказва да ѝ плати компенсация за трудовата злополука. Правителството би трябвало да полага повече усилия, за да предпази младите работници от подобни инциденти и от експлоатация, пише АРД.

    „Има опасения, че новите условия за детския труд са част от план за подкопаване на защитата на труда като цяло“, казва Рийд Маки, ръководител на отдела за детски труд към Организацията за защита на потребителите. Зад това най-вероятно стоят богати лица и групи, които не харесват профсъюзите и не искат да плащат по-високи заплати. Медиите в САЩ съобщават, че става дума за консервативен мозъчен тръст от Флорида, който лобира пред политиците в цялата страна за облекчаване на правилата за детския труд. Шест от 50-те щата вече са го сторили. Други могат да ги последват.

    Нужни са повече инспектори

    На федерално ниво правителството на демократа Джо Байдън се противопоставя на подобни опити. В САЩ обаче предстоят избори през следващата година и нещата могат да се променят.

    „Когато Доналд Тръмп беше президент, той се опита да премахне някои правила - например забраната деца да пръскат с пестициди на полето“, обяснява Маки. Това обаче не получи подкрепа, след което тогавашното правителство се отказа, допълва АРД. Сега обаче съществуват опасения, че ако Тръмп все пак си извоюва втори мандат, той може отново да опита да прокара подобни промени.

    Но сегашното правителство може да направи повече, смята Маки. Например да наеме повече инспектори, които да следят за нарушения. В момента има само един инспектор на 200 000 служители.

     

    Източник: http://www.dw.com

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини