Напусна ни големия музикален педагог Петър Филипов

На 13 ноември 2023г. ни напусна Петър Филипов, основателят на Детския струнен оркестър, музиканта и музикален педагог, познат на поколения млади инстументалисти, почетен гражданин на Кърджали.

В съобщението от колектива на Дома на културата се казва: Изказваме искрените си съболезнования към близките за тежката загуба на неуморния, всеотдаен и себераздаващ се творец. За нас той остава будителя, посветил целия си живот да открива таланти и да създава традиции, които продължават и в бъдешите поколения. Маестро Петър Филипов създаде духовен център на музика, на образование и възпитание. Поклон!

Последно сбогом за цялата общественост на град Кърджали на 15 ноември 2023г. / сряда/ от 11 ч. до 13ч. във фоайето на Дом на културата.

Макар и роден в Габрово, Кърджали става негов втори дом.    През 1953 г. пристига в Кърджали. Започва работа като счетоводител в минното предприятие „ГОРУБСО” и се включва в Самодейния музикален театър към Дома на културата. През 1961 г. е назначен за преподавател по кларнет в Музикалната школа и продължава да свири в Професионалния оперетен оркестър. През 1963 г. създава детски оркестър от възпитаниците на Школата и става негов щатен диригент през 1979 г. От 1983 г. дирижира и постановките на Оперетата. Пенсионира се през 1994 г.

За 49 години от създаването му, през Детския струнен оркестър са преминали около 400 деца, много от които стават професионални музиканти. Има близо 500 концерта в страната и чужбина, участвал е във фестивали в Германия, Словакия, Румъния, Унгария, Гърция. Печели златни медали на ІІІ, ІV, V, VІ и VІІ републикански фестивали на художествената самодейност, през 1981 г. получава Голямата награда на Международния конкурс за младежки оркестри от цял свят в град Неерпелт, Белгия. През 1995 г. на Международния фестивал в град Бриф, Франция, за десет дни изнася десет концерта с изключителен успех.

За 25-годишния си юбилей Оркестърът получава орден „Св. Св. Кирил и Методий”.

За Филипов се носят легенди колко строг и взискателен диригент е. От оркестъра са излезли музиканти като пианистката Радост Попова и цигуларката Цанка Филипова, концертмайстор на Музикалната академия в София. Негови възпитаници има в Турция, Германия, Нова Зеландия.

От 1958 г. преподава кларинет в Детската школа по изкуствата към Дома на културата. Негови ученици са Иво Папазов, Нешко Нешев, джазменът Атанас Стойчев, кларинетист и саксофонист. Споменаваме само най-известните. Истината е, че благодарение на Петър Филипов в средите на музикантите Кърджали е известен като царството на кларинетистите.

От 1972 г. Филипов поема ръководството на Школата по изкуствата. През всичките тези години не получава заплащане за тази си работа, но я върши стриктно и всеотдайно като всичко друго, с което се е заемал. И продължава да води класа си по кларинет.

Филипов свири в Симфоничния оркестър от 1957 г. до закриването му през 1995 г.

През 2010 година получава званието „Почетен гражданин на Кърджали“.

НЖ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини