Международно разследване: „Лукойл“ заобикаля санкциите срещу Русия, за да изнася петрол

Съвместно разследване на Global Witness, Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (ЦИЕЧВ) и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) разкрива, че рафинерия в ЕС се възползва от освобождаването от санкции и увеличава данъчните приходи на Москва в рамките на блока.

„Нефтохим Бургас“ е най-голямата рафинерия в България. След началото на пълномащабната война в Украйна тя се превърна в един от най-големите световни потребители на руски петрол. Нашето разследване разкрива, че през първите десет месеца на 2023 г. рафинерията е погълнала над 4,95 млн. тона руски суров петрол, което е донесло на Кремъл около 1,13 млрд. евро под формата на преки данъчни приходи. Според руския президент Владимир Путин това би било достатъчно, за да се финансират операциите на наемническата групировка "Вагнер" за цяла година“, съобщава "Политико".

След срещата с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши премиерът Николай Денков коментира пред журналисти темата.

„Много неща бяха казани по отношение на дерогацията в България и затова защо тя се удължава, но аз напомням, че дерогацията всъщност се скъсява (тя беше до края на 2024 г.) и с решение на Народното събрание сме я съкратили до октомври с идеята, че постепенно трябва да преминем към не руски нефт, за да сме сигурни, че няма да се окаже, че на пристанището липсва нефт и не може да работи рафинерията“, това заяви премиерът Николай Денков по повод въпрос за доклада, според който „Лукойл“ чрез „Нефтохим Бургас“ заобикаля санкциите и изнася произведени от руски нефт горива за ЕС и САЩ.

„Голяма част от информацията на този доклад беше известна и преди това, така че няма особена изненада, освен скалата, в която се разкрива цялата тази схема за заобикаляна на санкциите. Това, което може и трябва да се направи, е да се действа според законите, а там, където законите са безсилни, да бъдат подобрени“, допълни Денков.

"В правомощията на българското правителство и вече е направено е да се повишат значително данъците, които трябва да плаща "Лукойл", за да може да намалеят свръхпечалбите, които са цитирани в този материал. И от една страна да се намалят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната, и от друга да се увеличат средствата, които влизат в българския бюджет", каза Денков.

Какъв е този доклад и за какво става въпрос в международно изследване?

"Когато ЕС забрани руския петрол през декември 2022 г., България получи изключение (дерогация – бел.ред.), за да осигури вътрешни доставки. "Целта на изключението е България да може да се снабдява и да не продава вносен руски петрол на други държави", заяви говорител на ЕК през миналата година.

„Разследването всъщност разкрива, че вместо да задоволява българското търсене, рафинерията, чийто мажоритарен собственик и оператор е руският гигант в областта на изкопаемите горива "Лукойл", изглежда се възползва от изключението. Анализът на данните от индустрията показва, че руският петрол вече съставлява 93% от вноса на Бургас, в сравнение със 70% преди инвазията. В същото време Нефтохим Бургас изнася големи количества от продуктите, които рафинира; само морският износ на рафинирани нефтопродукти от завода е на стойност 984 млн. евро през първите 10 месеца на 2023 г.“, пише "Политико", цитиран от БГНЕС.

„На рафинерията е забранено да изнася продукти, произведени от руски нефт. Но Нефтохим продължава да изпраща петролни продукти за ЕС съгласно правилото за "масовия баланс", което ѝ позволява да изнася, при условие че те са по-малко от вноса на Бургас от страни, различни от Русия. През август корабът Seaexpress натовари 40 000 тона мазут от Бургас, а две седмици по-късно разтовари товара си в холандското пристанище Ротердам. Сделката сама по себе си не нарушава санкциите - съгласно принципа на масовия баланс окончателно решение може да бъде взето едва през февруари 2024 г., когато ще бъдат прегледани данните за вноса и износа за една година, за да се определи дали рафинерията е превишила допустимите си европейски продажби“, допълва се още в доклада.

„Досега през тази година България е изнесла повече за ЕС, отколкото е внесла от страни, различни от Русия, което повдига сериозни въпроси за това дали Нефтохим Бургас ще успее да спази закона за масовия баланс. Българският филиал на „Лукойл“ не само създава отворена врата за руския петрол в ЕС - рафинерията изнася продукти и за други държави, които не се присъединяват към ЕС, като САЩ. Данните за транспорта показват, че тази година САЩ са внесли над 70 000 тона рафинирани продукти от Бургас“, посочва се още в международното изследване.

"Независимо дали Нефтохим в крайна сметка нарушава буквата на руското петролно ембарго на ЕС, действията му подкопават духа на забраната“, заяви Кристофър Ламбин, старши съветник по разследванията на данни в Global Witness.

„Лукойл“ продава петролни продукти в Европа, като по този начин е допринесъл с повече от 1 млрд. евро за Кремъл тази година.ЕС трябва да отстрани многобройните пропуски в забраната за внос на руски петрол и да увеличи инвестициите в прехода към чиста енергия", твърди Ламбин.

"Нарастващата зависимост на Нефтохим от руския суров петрол показва как вратичките в санкциите дават възможност на един рафинерен център за руски петрол да работи в границите на ЕС. Руският петрол захранва автомобилите в ЕС и насочва средства към Кремъл. Освобождаването на България от санкциите трябва да се прекрати и притежаваната от Русия рафинерия да се продаде, за да се намалят финансовите потоци, които се използват от Путин за водене на войната в Украйна. Рафинерията и преди е внасяла неруски суров петрол, което показва, че има алтернатива, и затова трябва да ѝ се забрани да купува руски петрол", посочи Исаак Леви, ръководител на екипа за европейски и руски политически и енергийни анализи.

Мартин Владимиров, директор "Енергетика и климат" в ЦИД, заяви: "Налице е спешна необходимост от засилване на изпълнението и прилагането на санкциите за нефта чрез отмяна на дерогацията, предоставена на държавите от Централна Европа, които нямат излаз на море, и на България, тъй като няма техническа или икономическа обосновка за изключенията. ЕС следва също така да забрани претоварването на руски петролни продукти, които пристигат в пристанища на ЕС и след това се транспортират до дестинации извън ЕС."

Потърсено за коментар, дъщерното дружество на "Лукойл" - Litasco S.A, основен акционер в рафинерията, заяви, че спазва всички приложими закони и разпоредби, включително правилата на Г-7 за ограничаване на цените.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини