Световният печат за войната между Израел и „Хамас“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че след края на войната неговата страна ще поеме за неопределен период отговорността за сигурността в Газа, а в Ню Йорк стотици еврейски активисти протестираха с искане за прекратяване на огъня, пише френският в. „Монд“.

Прогресивните американски еврейски активисти окупираха вчера Статуята на свободата в Ню Йорк, за да поискат прекратяване на огъня от Израел в ивицата Газа. Облечени в черни тениски с лозунги „Евреите искат прекратяване на огъня сега“ или „Не от наше име“, няколкостотин младежи разпънаха плакати с надписи „Целият свят гледа“ и „Палестинците трябва да бъдат свободни“ в основата на емблематичната нюйоркска забележителност.

В изявление на Института за близкоизточно разбирателство се настояваше за „прекратяване на геноцидните бомбардировки на Израел над палестинските цивилни в Газа“.

През последния месец американският мегаполис е разтърсван от произраелски и пропалестински демонстрации. Ню Йорк, където живеят около два милиона евреи и стотици хиляди мюсюлмани, засега избягва прояви на насилие, но напрежението е осезаемо, особено в университетските кампуси, отбелязва в. „Монд“.

Президентът на САЩ Джо Байдън притисна Бенямин Нетаняху да се съгласи на „тактически паузи“ във войната на Израел с „Хамас“, докато израелските сили обграждаха главния град на Газа и провеждаха интензивни бомбардировки на обсадената ивица, пише от своя страна в. „Файненшъл таймс“, като коментира телефонния разговор между двамата лидери.

Байдън е заявил пред израелския премиер, че Вашингтон ще „продължи да се застъпва за временни локални паузи в бойните действия“, заяви Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, но добави, че обсъжданията продължават „и смятаме, че сме в началото на този разговор, а не в края му."

Разговорът се проведе в момент, когато палестински здравни служители съобщиха, че броят на загиналите в Газа е надхвърлил 10 000 души, и когато нараства международният натиск върху Израел да се съгласи на хуманитарно прекратяване на огъня.

„САЩ са разочаровани от Нетаняху, но той е притиснат в ъгъла“, гласи заглавието на британския в. „Телеграф“.

Въпросът за израелския премиер е докога ще може да остане на поста си и дали председателят на Палестинската автономия ще го изпревари, смята изданието, което посочва, че Нетаняху се опитва да подкопае палестинското единство, като противопоставя един на друг двете най-могъщи организации: „Хамас“ и палестинската автономия. Вместо да сключи сделка с палестинския президент Махмуд Абас, израелският премиер се опитваше да го отслаби на Западния бряг, като същевременно тихомълком подкрепяш „Хамас“, като позволяваше в Газа да постъпват милиарди в катарски долари и иранско военно ноу-хау. Слабо е да се каже, че класическото „разделяй и владей“, целящо да избегне дългосрочно уреждане на палестинския въпрос - което неизбежно би включвало компромиси от страна на Израел - завърши зле както за израелците, така и за палестинците.

Но за Нетаняху истинският удар тепърва предстои, смята „Телеграф“. След посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън на Западния бряг, за да обсъди бъдещото управление на Газа, сега израелският премиер става обект на играта на „разделяй и владей“. Ако не успее да се води преговорите с американците по въпроса за бъдещето на Газа, той ще загуби подкрепата на САЩ и на реалистите в крехкото си коалиционно правителство. Ако отстъпи дори и нанометър, крайно десните екстремисти, на които разчита, ще го изоставят или дори ще се обърнат срещу него, пише британското издание.

Най-малко 37 журналисти и служители на медиите са сред убитите от началото на войната между Израел и „Хамас“, съобщава от своя страна в. „Вашингтон пост“, като цитира изявление на Комитета за защита на журналистите. 32 палестински, четирима израелски и един ливански журналист са били убити от 7 октомври насам.

Още на 27 октомври израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха пред информационните агенции Ройтерс и Франс прес, че не могат да гарантират безопасността на техните журналисти, работещи в ивицата Газа, припомня американското издание.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини