Балотажи на местни избори 2023

Днес в страната се провежда вторият тур на местните избори. Вчера бе ден за размисъл преди балотажа.

Съгласно Изборния кодекс от полунощ на 4 ноември до приключването на изборния ден в 20.00 часа се забранява предизборната агитация. Изборният ден може да бъде удължен до 21.00 часа, ако пред секцията има избиратели, които не са успели да гласуват.

На 29 октомври се проведоха местните избори в страната. На първи тур бяха избрани кметове само в осем областни града. В останалите 19 области ще се проведе балотаж. Включително в най-големите София, Пловдив и Варна.

За да бъде избран за кмет, кандидатът трябва да получи повече от 50% от вота на гласувалите в съответното населено място. Ако на първи тур никой от кандидатите не успее да събере нужната подкрепа, изборите отиват на втори тур - т.нар. балотаж. В него участие взимат само двамата претенденти с най-високи резултати от първото гласуване.

В четири кметства пък ще има балотаж с трима кандидати, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове - това са кметство Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина и Васильово.

По данни на Централната избирателна комисия на втори тур ще се избират още 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони, като последните са само в София, Варна и Пловдив.

По-рано тази седмица зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обяви, че на вота ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции това ще става с машина.

Право на глас имат общо 6 308 052 избиратели, като в избирателните списъци за утрешния вот са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. В случючай че секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Арести по сигнали за изборни измами в секционни комисии след първия тур миналата неделя бяха извършени на много мяста в страната.

44,94% е била избирателната активност в страната на изборите в неделя. По данни на ЦИК правото си на глас са упражнили 2 713 000 избиратели от общо включени в избирателните списъци 6 038 622. За сравнение, на предишния местен вот от 2019 г. избирателната активност на първия тур е била по-висока - 49,76%.

В столицата избирателната активност e била 36,04%, като са гласували 380 658 души.

Сериозен брой бяха недействителни бюлетини на първия тур на местните избори. Техният брой е 39 961.

На първия тур ЦИК реши да се гласува с хартиени бюлетини.  Решението на комисията беше обжалвано пред ВАС.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини