Русия изгони кореспондента на БНР в Москва

Русия нареди на кореспондента на Българското национално радио в Москва Ангел Григоров да напусне страната в отговор на решението на българските власти да изгонят от България кореспондента на вестник "Росийская газета" Александър Гацак. 

В съобщение на сайта на руското външно министерство се казва, че на Ангел Григоров е разпоредено да предаде акредитационните си документи, като "огледална мярка" в отговор на, цитирам, "преследването" на Гацак от страна на ДАНС, която го обяви за заплаха за националната сигурност, пише БНР.

"Ръководейки се от принципите на свободата на медиите и прагматичното сътрудничество, руската страна ще бъде готова да разгледа възможността за възобновяване на работата на кореспондента на БНР в Москва, ако правителството на България от своя страна вземе положително решение за акредитиране на журналиста на "Росийская газета в София", допълват от руското външно ведомство.

Ангел Григоров не е уведомен за решението на руското Министерство на външните работи. На 1-ви ноември той беше извикан на разговор в Министерството в Москва, часове след информацията, че кореспондентът на вестник "Росийская газета" Александър Гацак е напуснал България след заповедта на председателя на ДАНС. 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини