Ердоган заяви, че "Хамас" не е терористична организация

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че палестинската въоръжена група "Хамас" не е терористична организация, а освободителна група, водеща битка за защита на земята си.

Едновременно с това той настоя, че Анкара е готова да бъде гарант на палестинската страна в бъдещи преговори "с политическо и военно присъствие".

Това предадоха "Ройтерс" и "Хюриет" като част от речта му пред депутати на управляващата Партия на справедливостта и развитието. С нея той сложи край на период, в който според някои наблюдатели се въздържаше от твърде остри послания към Израел от началото на войната.

Ердоган не уточнява и с кои палестинци би работил като гарант. Той нарича "освободителна група" организацията, конкурент на "Фатах", политическата структура на Организацията за освобождение на Палестина, която е официален представител на палестинския народ. Тъкмо с "Хамас" бяха и тесните контакти на управляващите в Анкара в последните години.

"Веднъж стиснах ръката на Нетаняху"

В речта той съобщи и че няма да посети Израел, както смяташе по-рано, като част от процес на разведряване на отношенията от последните две години, довел и до първата му (само преди месец) среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Ню Йорк, в турски културен и дипломатически център.

"Един път стиснах ръката на Бенямин Нетаняху. Това стана в "турския дом" в САЩ. Но той злоупотреби с добрата ни воля и се отказахме от визита в Израел."

Дни след като турски журналист и руски източници съобщиха за решението на Анкара любезно да отпрати политически лидери на "Хамас", държавният глава призова както за край на израелските бомбардировки, така и за спиране на всички атаки по израелска територия, а и играчите извън региона, подкрепящи Израел - да спрат да наливат масло в огъня.

"Турция нищо не ти дължи"

Ердоган заклейми и "неспособността" на ООН да постигне съгласие за резолюция за събитията, започнали, след като бойци на движението убиха над 1400 души в Израел на 7 октомври.

Очаква се днес да се гласуват две конкурентни - руска и американска - резолюция в Съвета за сигурност. Вашингтон иска паузи в сраженията за доставка на помощи в Газа, над две трети от чието население е разселено след почти три седмици израелски удари, а Москва - хуманитарно примирие, което САЩ обаче отхвърлят, тъй като според тях би помогнало на "Хамас".


С думите си Ердоган направи крачка към острата реторика, която поддържаше спрямо еврейската държава до началото на десетилетието и която смекчи с наближаването на президентските избори и опитите за разведряване с региона.

"Израел, Западът ти дължи много, но Турция не ти дължи нищо. "Хамас" не е терористична организация, а освободителна група и група бойци, която се бори за земята си", каза президентът, чиято партия има с "Хамас" общи корени в политическия ислям. "Израел убива деца." Той дори се върна към времето, когато стана и си тръгна от обсъждане с Шимон Перес на Световния икономически форум в Давос през 2009 г. и спечели симпатиите на арабския свят. И след това настоя: "Искаме Израел да послуша призива ни за мир."

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини