Салман Рушди получи Наградата за мир във Франкфурт

Британският писател от индийски произход Салман Рушди получи днес Наградата за мир на Германската асоциация на книгоиздателите и книгоразпространителите по време на Франкфуртския панаир на книгата, като церемонията беше помрачена от настоящите конфликти в света, предаде ДПА.

В речта си в църквата "Свети Павел" в града 76-годишният Рушди каза, че е "изключително благодарен за тази голяма награда", но "мирът в момента изглежда като фантазия".

"Живеем във време, на каквото не съм мислил, че ще стана свидетел през живота си", заяви писателят. "Време, в което свободата - и по-специално свободата на словото, без която светът на книгите не би могъл да съществува, - навсякъде е атакувана от реакционни, авторитарни, популистки, демагогски, полуобразовани, нарцистични, безгрижни гласове."

В ясна препратка към нахлуването на Русия в Украйна, той спомена войната, бушуваща "не много далече", която е породена от "тиранията на един човек и алчността му за власт и завоевания - тъжен разказ, който няма да е непознат за германската публика".

Споменавайки конфликта в Израел и ивицата Газа, Рушди каза, че изкуството и творците са средство за защита на цивилизацията и "държат варварите далече от портите".

Той отбеляза силата на хората, които търсят индивидуална радост в собствения си живот на фона на настоящите глобални борби. Съществува прост копнеж "да се почувстваме в мир с живота си и с малкия свят около нас", каза писателят.

В неговия случай писането му е осигурило добър живот, работейки единствено това, което е искал, каза Рушди, който стана известен с шедьовъра си "Среднощни деца" от 1981 г.

През 1989 г. тогавашният ирански лидер Аятолах Хомейни призова Рушди да бъде убит заради романа "Сатанински строфи", нарочен за богохулен и обиден за исляма. 

Салман Рушди, който е на 76-години, загуби зрението на едното си око след атака с нож на сцената на литературна конференция в щата Ню Йорк през август 2022 г. Писателят бе намушкан няколко пъти с нож във врата и корема, преди присъстващите и охраната да спрат нападателя. Той каза преди дни, че покушението в Ню Йорк е "брутално напомняне" за издадената срещу него фетва. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини