Във „Фолклорно ателие“ младежи представиха Родопите

Момчиловско и сворнато хоро, възстановка на легендите за Каменната сватба и Орфей и Евридика, представяне на традиционна родопска кухня и елементи от бита на родопчанина са само част от разнообразното „Фолклорно ателие“, провело се вчера надвечер в двора на СУ „П. Р. Славейков“. Ателието е едно от дванадесетте такива, предвидени в дейностите по проект „Тайните на Родопите“,  изпълняван от Регионално младежко движение „Кърджали за теб“, финансиран от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за младежта (2021-2025) дог. номер: 25-00-22/10.07.2023.

Фолклорното ателие предостави пълна възможност за изява на младите хора, групирани според техните желания в екипи, представящи различни елементи от историята на Родопа планина. Голяма част от участниците се подготвяли предварително вкъщи, четейки рецепти и гледайки кулинарни видеа в Интернет. Други разчитали на майсторлъка на майки и баби и направили уникални клинове, пататници, качамаци, баници, даже тиквеници и други родопски десерти.

Присъстващите в двора на школото майки с малки деца и други гости на събитието похапнаха с удоволствие приготвените и презентирани вкусотии, научиха интересни неща от миналото на Родопите и се убедиха, че тайните на вековната планина ще продължат да бъдат откривани поколения напред.

След час и половина познавателни игри и забавление всички присъстващи се включиха в голямо хоро.

Предстоят още няколко ателиета на различна тематика на различни места в Кърджали и околностите, вървят национални конкурси по фотография и изобразително изкуство, подготвят се стационарни и пътуващи изложби, а финалът на дейностите по проекта „Тайните на Родопите“ ще бъде в края на месец декември с тридневен едноименен фестивал с участници от областите Кърджали, Хасково и Смолян.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини