Представят днес в Кърджали книга на проф.Христо Пимпирев

Издателство "Книгомания и

Университетско  издателство "Св. Климент Охридски"

представят

на 19октомври 2023 (четвъртък) от  18:00 часа

в читалище „Обединение“ – гр. Кърджали

книгите

"Христо Пимпирев Антарктическият стопаджия"

и

"Антарктида – окото на космоса"

с участието на авторите:

проф Христо Пимпирев

проф. Боян Биолчев

Иглика Трифонова

За книгите:

АНТАРКТИЧЕСКИЯТ СТОПАДЖИЯ


Христо Пимпирев и Иглика Трифонова

Повечето българи са чували името на Христо Пимпирев и си спомнят усмихнатия професор от телевизионния екран. Знаят за експедициите и за нашата база на Антарктида, за трудностите, които полярниците ни срещат, и за успехите, които постигат на Ледения континент всяка година. Но кой е човекът зад широката усмивка? Как е успял да превърне личната си мечта в държавна политика и вече десетилетия наред да създава положителен образ на България по света? Какво го мотивира и вдъхновява и му дава сили неотклонно да върви напред?

Проф. Христо Пимпирев е преподавател по геология в Софийския университет Св. Климент Охридски, учен и полярен изследовател. Председател на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания. Ръководител на 30 български антарктически експедиции. Автор на 11 книги, 10 документални филма, един игрален филм и над 250 научни публикации. Проф. Пимпирев е включен в световна класация на стоте най-изявени полярни изследователи на Земята. Пимпирев връх на о. Александър, Пимпирев ледник и Пимпирев бряг на о. Ливингстън в Антарктида носят неговото име.

***

"Проф. Христо Пимпирев не може да бъде сбъркан с никого другиго, защото неговият живот и постижения са изключително нестандартни. Точно от такива хора имаме нужда в България - с възрожденски идеализъм, професионално подготвени и имащи характер да доведат докрай своите проекти."


Петър Стоянов, президент на Република България (1997 - 2002)

"Името на проф. Христо Пимпирев е емблема на българската наука в Антарктида, а неговото дело - добрият пример за това как ентусиазмът и последователността на усилията сбъдват големите мечти. Онези мечти, които прекрачват националните граници и оставят следа не само в новинарските хроники и фотографиите, а и в сърцата на съвременниците."


Румен Радев, президент на Република България (2017 - досега)

"Фактът, че личност като проф. Пимпирев, с такива сила на духа, ентусиазъм и борбеност, е постигнала толкова много за науката и за международния престиж на България, е повече от красноречив - той е човек за пример."


Н. В. Цар Симеон II

Иглика Трифонова е участник в пет български експедиции до Антарктида. Като фотограф и журналист публикува в български и чужди медии. Председател на Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС България). Член на Съюза на българските журналисти и на Българския антарктически институт. През 2022 г. е включена в световна класация на стоте жени в полярната наука и образование, които вдъхновяват следващи поколения млади изследователи да станат полярни учени

АНТАРКТИДА – ОКОТО НА КОСМОСА


Боян Биолчев

При пътешествието ми в Антарктида обещах на експедицията, че ще се опитам да направя пътепис на живо, директно от случката към листа. Но явно ниските температури не симпатизираха на писателски обещания. И за да направя все пак нещо, си припомних най-силния студ, който съм изпитвал в България. Ала изобщо не се получи пътепис, а разказ за съвсем друго нещо. При това къс. Обещаната книга „Антарктида – окото на космоса“ се появи чак след десет години. 2011! И пак не си изпълних обещанието. Книгата не стана пътепис, а реалити роман. Художествено произведение, в което всичките герои са живите участници в експедицията (за щастие, още са си живи). Случките са реални, но в книгата са поднесени не като репортаж, а в художествена фантазия, която запазва всички белези на автентичното. Дори диалозите в голямата си част не са точно копие на произнесеното от моите приятели. Законите на литературата не приемат това за грях. Доказателство, че съм постъпил правилно, е фактът, че никой от тях не ми се разсърди, не чух една дума за упрек. Просто аз през цялото ми пребиваване запечатвах в паметта си начина им на говор, заедно с идиомите и неизбежните очарователни глупости. Само моите написах съвсем точно, както ги помнех, защото би било некоректно, всъщност по подходящата дума е „тъпо“, да редактирам себе си. Така успях да постигна донякъде оправданието какво търси един писател на Ледения континент.

Боян Биолчев

Боян Асенов Биолчев е роден е в София през 1942 година. Завършва гимназия в София. Следва полска филология в Ягелонския университет в Краков, Полша (1962 – 1968), където получава магистърска степен след защита на дипломна работа през юни 1968 г. От 1991 до 1993 г. е заместник-ректор на Софийския университет, а от 1995 г. е декан на Факултета по славянски филологии. През октомври 1999 г. е преизбран на същия пост. От ноември 1999 година до 14 ноември 2007 година е ректор на Софийския университет.Извън рамките на университета Биолчев е председател на секция „Сравнително литературознание“ на Световния съвет на славистите. През 2002 г. е избран за академик на Световната академия „Платон“ със седалище в гр. Патра, Гърция. От 1965 г. е автор на над 200 научни публикации и  на 20-ина белетристични книги. Негови романи и разкази са преведени на няколко европейски езика. Сценарист е на 6 игрални и 2 документални филма. Председател е на Обществения съвет към БНТ от 2018 г.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини