Денков: Няма връзка с българите в Газа, затова няма как да ги евакуираме

Няма връзка с българските граждани в Газа, затова няма как да се предприеме акция по тяхното извеждане. Това съобщи пред журналисти премиерът Николай Денков. В ефира на "Денят започва" вчера журналистът Георги Милков съобщи за 23-ма наши сънародници, които се намират в анклава и чакат да бъдат евакуирани.

"Нямам точна информация за колко души става въпрос, ясно е че в Газа сега няма как да имаме стабилна комуникация", обясни Денков.

"България самичка трудно би могла да организира хуманитарни коридори в Газа. България обаче участва много активно като част от общоевропейските усилия", допълни той.

Денков посочи, че властите са готови да изпратят нов правителствен самолет за евакуация на българи от Израел, но за сега не се налага.

В Министерски съвет по-късно премиерът Николай Денков свиква Съвета по сигурност предвид сложната ситуация след избухването на войната между Хамас и Израел.

"Основната цел на тези срещи е да чуем актуална информация. Така че, ще чуем актуализираните доклади на службите и ако има нещо ново, тогава ще се търсят нови решения. За момента няма нова обезпокоителна информация", каза премиерът.

"Няма непосредствена заплаха от миграционен натиск към страната ни, съобщи Денков. Това, което ме притеснява е евентуална възможност за ескалация на конфликта. За щастие, през последните 2 дни виждаме известно успокояване, известно балансиране на изказванията на различните участници. Асно е, че Хамас трябва да бъде изкоренена, тъй като тя носи терористичния заряд в себе си, но в същото време трябва да е ясно, че има мирни жители и трябва да се търси тяхното представителство и защита, за да може да се създаде по-устойчив мир", допълни министър-председателят.

Николай Денков отправи призив за диалог между отделните институции и изрази разочарование, защото според него президентската институция не се включва в този процес.

"Във всеки един момент ние действаме институционално. Пак ще отправя своята критика. Искам ясно да кажа, че това което ние казваме, че като институции ние трябва да работим заедно не среща подкрепа от другата страна. Непрекъснато има атака, голяма част от тях са напълно неоснователни. Крайно време е да спрем с тези атаки и да разберем, че светът около нас гори и ние трябва да работим заедно като институции."

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини