Театралите в Кърджали излязоха на протест

Изображение 1 от 3

    Подобно на колегите си в страната и театралите в Кърджали излязоха на протест. Те поискаха промяна в методиката на финансиране или повече средства за издръжка на културната институция.

    “Трябва да се увеличи субсидията на продаден билет. В момента на един лев продаден билет, държавата ни отпуска 4.50лв. Това нещо след увеличение на няколко пъти минималната работна заплата, на цени, материали, горива, не получаваме адекватна компенсация. Една голяма част от нашите приходи са в турне, но това  е театър със собствена база, автопарк, жилища за актьорите и би следвало да имаме средства да го поддържаме“, посочи директорът на ТМЦ "Димитър Димов" Гълъб Бочуков.

    Театралите в Кърджали са на мнение, че е необходима диференциация или по-различно финансиране за малките театри.

    “Ние сме от театрите, които много малко играят на база. Софийските театри играят на на база и нямат тези разходи като пътуване, а накрая всички ни мерят с един аршин. Ние пътуваме по села и паланки. Имаме разходи, играем по на пет деца. Да не говорим в какви условия играем по читалища и разни детски градини“, допълни актьорът Атанас Атанасов.

    От ТМЦ „Димитър Димов“ допълниха още, че са в преразход, заради недостига на средства за издръжка.
     

    Мария Милчева

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини