Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас: Убеден съм, че до края на годината ще имате "да" за Шенген

България и Румъния са постигнали значителен напредък по противодействие на нелегалната миграция, каза заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в изявление след тристранната среща България-Гърция-Румъния в Евксиноград.

"Убеден съм, че до края на годината ще постигнем положително решение за двете страни", каза той и посочи - още днес следобед ще проведе среща с канцлера на Австрия, която е основна пречка за членството ни в Шенген.

"Много отдавна Европейската комисия заяви твърдо, че България и Румъния са изпълнили изискванията, но знаете - решението се взима от страните членки, не от ЕК. Има още един прозорец."

"Ние сме изцяло, на 100% насочени към това през декември да получим положителен отговор за Шенген. Докато не изчерпаме всички възможности, няма план Б. За план Б ще мислим, ако е необходимо, в момента мислим само за план А", отсече на свой ред премиерът Денков.

Румънският му колега Чолаку добави - всички българи и румънци вече не могат да търпят несправедливостта с блокирането на двете ни държави. Във връзка с желанието на Румъния и България да бъдат приети в Шенгенското пространство, румънският премиер каза, че това е право на двете страни, които не трябва "да бъдат държани повече в ъгъла съвсем необосновано".

Гърция напълно подкрепя пътя на България и Румъния към Шенген, посочи Мицотакис. "По две причини - първата е чисто принципна, защото европейските правила трябва да се спазват без дискриминация. (...) Освен това Гърция има и икономически интерес от това - в момента нямаме сухопътна граница със свободно движение на стоки и хора."

Втори мост на Дунав край Русе и подобряване на плаваемостта по реката - за това ще работят съвместно София и Букурещ, подчерта още румънският премиер Йон Чолаку. Акцент е и сигурността в Черно море и откъсване от зависимостта ни от внос на изкопаеми горива от Русия. 

За Гърция приоритетите са доразвиване на възможностите за пренос на природен газ и петрол. "За година сме увеличили четирикратно износа на газ към северните ни съседи", акцентира Мицотакис.

Общ приоритет на всички страни участнички е и засилването на източния фланг на НАТО с оглед руската агресия в Украйна.

Премиерите подписаха съвместна декларация, която се предвижда да прерасне в официален меморандум, който да изведе конкретни приоритети, по които да започне съвместна работа. Предстои и напред във времето да бъде подписан и официален договор между България, Гърция и Румъния.

Всички участници в срещата също така остро осъдиха нападението на Хамас над Израел, а в утрешния ден ще се проведе извънредна среща на външните министри от всички страни от ЕС по въпроса.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини