Петролът отново започна да поскъпва, след като ОПЕК+ остави без промяна добива си

Цените на петрола се повишиха отново в азиатската търговия днес и покриха частично загубите от предходните сесии, след като вчера страните от ОПЕК+ решиха да запазят досегашните си нива на добиви, а това постава под натиск сигурността на доставките, предаде Ройтерс. Несигурната прогноза за хода на световната икономика все пак ограничава поскъпването.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 63 цента или 0,8 на сто до 86,44 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 49 цента или 0,6 на сто до 84,71 долара за барел.

В сряда и двата сорта паднаха с над 5 долара под натиска на лошите макроикономически прогнози и спада на търсенето.

На срещата си страните от ОПЕК+ решиха да оставят без промяна обемите на добивите, като Саудитска Арабия и Русия потвърдиха, че поне до края на годината ще добиват и изнасят съответно поне по 1 милион и 300 000 барела петрол дневно по-малко.

"Продължаваме да смятаме, че пазарът ще изпитва дефицит през четвъртото тримесечие на годината, а спадът на цените намалява вероятността ОПЕК да сложи край на ограниченията", посочват анализатори на "Нешънъл Острелия банк" (National Australia Bank).

Последните данни на американската Агенция за енергийна информация показват и рязък спад на търсенето на горива в САЩ през миналата седмица с около 8 милиона барела.

Според Яп Юн Жун, пазарен анализатор към Ай Джи (IG) цените на петрола ще видят трудности по пътя си нагоре под натиска както на спада на търсенето, така и на по-слабите икономически данни, идващи от САЩ и Европа.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини