Жилищният пазар в България ще остане устойчив и през 2024 година, според инвеститори и брокери на недвижими имоти

Прогнозите за ускоряване на икономическия растеж в България през 2024 година, отчитаният ръст при ипотеките, слабото и забавено въздействие на лихвената политика на ЕЦБ върху лихвените равнища в българския банков сектор са обективни причини, които ще подкрепят развитието на жилищния пазар в България догодина. Покачилата се себестойност на произведения краен продукт е друг фактор, който предотвратява падането на цените под направените от инвеститорите разходи за строителство. Тези свои положителни очаквания споделиха участниците в панела "Жилищен пазар – пренареждане", който се проведе в рамките на втората Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 на сп. "Мениджър".  

Икономическите прогнози за страната догодина варират между ръст от 2 процента на Виенския институт за международни икономически изследвания (WiiW) от юли тази година и 3,3 на сто на българското Министерство на финансите от април. Очакванията за 2024 година са свързани и със спад на инфлацията и подобряване на разполагаемия доход на домакинствата. Инфлацията беше определена като важен двигател на инвестиционната строителна активност в , посочиха участниците в дискусията.

Това според Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), води до промяна в развитието на жилищния пазар в България по модел на развитите западни пазари, където жилищата са недостъпни за купувачите, а животът под наем е предпочитан от тях. Общините и държавата са длъжни да се намесят на жилищния пазар, но тази намеса трябва да бъде на пазарен принцип, смята Георги Шопов, позовавайки се на опита на Виена за контрол на ценовите равнища и осигуряването на достъпни жилища. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини