За четвърта поредна година славейковци отбелязват ЕДСУ 2023


1600 спортуват активно в "Славейков" не само в Европейския ден на спорта в училище
Славейковци отново отбелязаха активно и масово Европейския ден на спорта в училище. Събитието се организира от сдружение "БГ Бъди активен" и тази година се проведе на 29 септември.
Над 1600 деца и ученици от СУ "П. Р. Славейков" се включиха в спортните събития и физическите активности, осъществени по план и включващи всички учители и треньори, някои родители и непедагогическия персонал. В последните три години училището за шампиони неизменно е обявявано за едно от най-активните в страната в този ден. 
Денят започва с флашмоб за всички, провеждан от учителката Мария Димитрова и баскетболния отбор девойки. След загрявката  според възрастта и уменията си всички ученици се включват в различни дейности - турнири по футбол, волейбол, баскетбол за по-големите, по народна топка - за по-малките. Тенис масите и фитнес уредите в двора също се използват от учениците през целия ден. Демонстративният мач между учители и отбора по волейбол юноши също е традиция в този ден.
Директорът Милко Багдасаров повежда велопоход през целия град, като всяка година участващите в него деца и младежи се увеличават. Някои от класовете решават да излязат извън рамките на училището и да направят походи до екопътеката или други места извън града с почистване от изкуствени отпадъци, оставени от немарливи хора, които не се разтварят в природата. 
Новост тази година е създаването на био-градина за отглеждане на зеленчуци в двора на училището, за която да се грижат членовете на клуб ЕКО УПКО и техни приятели. 
Ученическият парламент се включи в инициативата с благотворителна продажба на домашно приготвени фреш сокове и лимонада. 

Европейски ден на спорта в училище (ЕДСУ) е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за принадлежност към училището за всеки участник. ЕДСУ се осъществява в последния петък на месец септември. За 9-та поредна година сдружение „BG Бъди активен“ ще награди най-активните учебни заведения. И тази година допълнителни точки носи инициатива „Спорт #БезОтпадъци“.

Основната цел на кампанията е да насърчава физическата активност сред учениците в България и цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини