Nokia патентова "телефон с гъвкав екран"

Преди няколко години Nokia демонстрираха концепта си Morph, снабден с извит екран - и изглежда, че сега от фирмата са решили да се върнат към тази си идея. Финландската фирма е пуснала заявка за патент, озаглавена "Потребителски интерфейс, устройство и метод за физически гъвкаво устройство". При това според описанието управлението на телефона ще се реализира именно на база гъвкавостта му: чрез поставянето на екрана в различни положения или извиване ще може той да бъде заставен да извършва определени действия.

Доколкото броят потенциално възможни извивания на устройството е на практика безкраен, Nokia вероятно ще разработват подобен продукт с ориентация към по-нататъшно усъвършенстване. Като примери за употреба на извиването се сочат извиване под формата на кормило, при което телефонът автоматично да търси най-близко разположената бензиностанция, или ако го поднесете към устните, да ви посочи най-близките барове. По замисъла на създателите на технологията, няма проблем моделът да разпознава не само зададената му форма, но и скоростта на движение, ъгъла на наклон и така нататък. И сега немалко от тези възможности се осигуряват от сензорните дисплеи, но подобни гъвкави устройства ще имат преимуществото на още по-комплексни технологични средства за управление.

И в момента съществуват сензори за положение, акселерометри и гъвкави OLED дисплеи, но логично патентът на Nokia за гъвкави устройства ще е по-скоро ориентиран в дългосрочна перспектива. Според представителите на самата фирма най-вероятно такива устройства ще се появят на пазара през 2015 г.

Източник: tehnozona.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини