Ханс Цимер – музикалният гений, който композира музиката и за "Създателят"

"Един от стоте живи музикални гении". Така британският вестник "Дейли телеграф" определя композитора Ханс Цимер. Той стои зад музиката на над 100 кинопродукции, има няколко награди "Грами" и "Оскар" и неслучайно е смятан за един от най-забележителните съвременни филмови композитори. А съвсем скоро предстои отново да слушаме неговата музика във филм, а именно "Създателят" на Гарет Едуардс.

Ханс Цимер е роден през 1957 г. във Франкфурт, Германия, но като тийнейджър се премества в Лондон. Като дете започва да взима уроци по пиано, но не е от най-дисциплинираните ученици и уроците продължават само две седмици.

"Официалното ми обучение продължи две седмици. Бях изхвърлен от осем училища, но започнах да свиря в група. Аз съм самоук, но в главата ми винаги звучеше музика", казва Цимер.

Неговата майка е музикална и до голяма степен провокира любовта му към музиката. Легендарният композитор Енио Мориконе е другата личност, която го вдъхновява да започне да се занимава с музика. За него Цимер казва, че е "икона" и "единствен по рода си".

Музикалната кариера на композитора започва като изпълнител на клавишни инструменти и синтезатор в състава на групи като Ultravox и The Buggles. Създава и рекламни джингли за компанията Air-Edel Associates. През 80-те години се запознава с филмовия композитор Стенли Майърс, с когото заедно съосновават студиото Lillie Yard в Лондон. Там те правят първите стъпки към сливането на оркестрова и електронна музика. Първият саундтрак, който Цимер създава сам, е през 1987 г. за филма Terminal Exposure на Нико Масторакис.

Големият пробив на Цимер идва през 1988 г. с филма "Рейнман" на Бари Левинсън. Филмът печели четири награди "Оскар", включително и за най-добър филм. Самият Цимер също е номиниран за престижната награда, но не я печели. Въпреки това той е забелязан от редици велики режисьори. Не закъснява и поканата от Ридли Скот, който го избира да създаде музиката за филма "Телма и Луиз".

Първият "Оскар" за Цимер идва през 1995 г. за музиката към "Цар лъв", който е и първият анимационен филм за композитора. Той иска да отиде до Африка, за да запише части от бъдещия саундтрак, но не успява, защото се оказва, че там има досие за него за "създаване на подривна музика". Въпреки че не успява да пътува дотам, Цимер създава един от най-запомнящите се саундтраци. За него освен "Оскар" той печели още "Златен глобус" и две награди "Грами". През 1977 г. музиката към "Цар лъв" е адаптирана за мюзикъл на Бродуей, който и до днес е най-печелившият.

Няколко години след това Цимер изнася първия си концерт с филмова музика, заедно с оркестър и хор по време на фестивал в Гент.

След забележителния успех на "Цар лъв" Ханс Цимер е нает за създаването на музиката към едни от най-великите филми, сред които "Тънка червена линия", "Гладиатор", "Карибски пирати", "Ханибал" и др. Той работи и с Кристофър Нолан, за когото създава музиката към филмите "Батман в началото", "Черният рицар", "Черният рицар: Възраждане", "Дюнкерк", "Генезис" и "Интерстелар". Цимер стои и зад музиката на "Шерлок Холмс" от 2009 г., за музиката на който купува пиано за 200 долара, което използва по време на целия процес заради "неговата странност".

Сред скорошните филми, чиято музика Цимер композира, са за "Смъртта може да почака" и "Дюн". Саундтракът към филма на Дени Вилньов му носи и втората награда "Оскар". Въпреки че печели много отличия, Цимер предпочита да не говори за тях. Той дори не присъства на церемонията, когато печели втория си "Оскар", защото смята, че тези награди отдавна не оценяват изкуството, а са се превърнали в шоу, на което всеки отива, за да покаже блясъка си. Признава дори, че държи статуетките си в гардероба, за да не ги вижда никой.

Съвсем скоро в кината ще се появи поредният филм, чиято музика той е композирал. Това е "Създателят" на Гарет Едуардс, чиято премиера е на 29 септември. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини