Коалиционен партньор се готви за протести, вини кабинета, че ще разпродава горите

Екоактивистът от Зелено движение Тома Белев призова за протести срещу кабинета, който, по думите му, се готви да разпродаде българската гора.

Белев е член на ръководството на зелената формация, която има трима свои депутати в мнозинството, сред каоти съпредседателят на ПП-ДБ Владислав Панев. Панев е и съпредседател на партията.

"Докато народът се вълнува от кандидат кметове, в Народното събрание се готвят да унищожат горите през закона за обществените поръчки и Натура 2000 през предложения между първо и второ четене на закона за биологичното разнообразие", обвини той властта.

"Хич не ме интересуват сглобки и некоалиции, нито местни избори - няма смисъл от правителство, което ще разпродаде горите и ще унищожи защитените зони. Горите и природата на България са по-важни от което и да е правителство. Аз лично се готвя за протести. Писна ми", написа Белев в профила си във Фейсбук.

В края на август след сътресение в Зелено движение, партията беше на път да се разцепи на две формации. Впоследствие Националният съвет, чийто член е Тома Белев, взе решение, че това не е удачно.

До вътрешнопартийния трус се стигна след доклад на вътрешна анкетна комисия, констатирала, че "Зелено движение" е била "превзета" от фиктивни членове, като с помощта на невалидни пълномощни малка група партийци е повлияла върху вътрешните избори в партията. В документа бяха описани лоши практики в различни местни организации.

Бившият екоминистър Борислав Сандов предупреди, че се правят опити да се разцепи партията чрез машинации и заключи, че "ще е жалко, ако ние сме причина за турбуленции в управленската коалиция". Сандов каза още, че описаните процеси са започнали да се проявяват през последните 1-2 години, "когато се появи властта и парите в "Зелено движение". По думите му в 7 от местните организации са извършвани системни нарушения, но "може би мащабът е малко по-голям".

Коментарът на лидера Владислав Панев по повод изтеклия в медиите доклад бе: "Имаме проблеми на растежа, вече закрихме няколко местни организации". Сандов пък напомни, че всичко това става при ръководство, което е с изтекъл мандат и би следвало да се оттегли.

За машинациите в партията и нередностите, открити в доклада на специалната анкетна комисия, потвърди и Тома Белев.

"Докладът разкрива участие, съзнателно или несъзнателно, на членове на изпълнителния и национален съвет и на няколко организации в опит за овладяване на органите на партията и препоръчва заличаване на местни организации, изключване или наказание на членове и промени в устава и вътрешните ни правила", написа той.

Докладът разтресе партията и доведе до оставки на част от замесените членове, но не и на всички посочени в него.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини