Снежна буря блокира Източна България

Снежна буря вилнее във Варна и региона, като има десетки закъсали автомобили и камиони по пътищата.

Заради лошото време днес училищата и детските градини във Варна няма да работят, съобщиха от пресслужбата на общината, цитирани от БТА.

Детските ясли са отворени. Движението в града е силно затруднено. Колите на градския автотранспорт се движат при зимни условия. Десетки закъсали автомобили са изоставени по булевардите „Цар Освободител”, „Република”, „Сливница” и „Трети март”. Тежко е положението както в централната част на Варна, така и в кварталите „Възраждане”, „Владиславово”, „Кайсиева градина” и „Левски”. Централните булеварди се почистват, но остават заснежени и заледени. Препоръчва се на водачите да не излизат с личните си автомобили, а на гражданите да останат по домовете си. Пристанището и летището в града в момента са затворени.

Неучебен ще е денят и за училищата в малките населени места в общините Аврен, Аксаково и Суворово. В Белослав и Бяла учебният процес протича нормално. Очаква се да бъде взето решение за училищата в общините Провадия и Дългопол. 25 см е снежната покривка във Варна, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), филиал Варна. Валежите от сняг ще продължат през целия ден. Вятърът по Черноморието ще остане силен от север – северозапад и ще създава условия за снегонавяване.

Пътят Балчик – Варна е напълно непроходим, предаде „Фокус”. Дебелината на снежната покривка в момента на пътното платно е над 20 см. Не е минавал снегорин през цялата нощ. Повечето от автомобилите, които са се искали да пътуват днес сутринта са закъсали и чакат техника, за да бъдат извадени от преспите. Маршрутните таксита, обслужващи линиите Каварна – Варна, Балчик - Варна и Албена – Варна, не пътуват. Особено сериозно е положението на острите завои и по-големите наклони, където движението е напълно невъзможно.

30 населени места са без ток в Бургаска област, съобщи Йордан Лозев от „Гражданска защита” Бургас, цитиран от "Фокус". Сигнали за села без електричество има в почти всички общини на територията на общината, но са основно в Източна Стара планина, обясни Лозев. Без ток са населени места в Айтоска община. Село Рудник, минно селище Черно море, село Драганово - община Бургас. Без ток е село Ливада, община Камено, населени места в община Руен и Обзор, община Несебър. Навсякъде работят екипи на Енергото за възстановяване на електрозахранването, съобщи инж. Лозев.

Снежната покривка в област Бургас е между 15-30 см и продължава да вали сняг. „Най-много сняг има в Ахтопол - 30 см, и Приморско, където има вятър и навявания, са образувани преспи. Около метър са те в Руенско и половин метър в Айтоско”, допълни Лозев . Пътищата са проходими при зимни условия. Ограничения за проходите - товарните и леките автомобили задължително трябва да са с вериги. Затворен остава Дюлински проход.

31 см е снежната покривка в Свищов, в Добрич, Русе, Шумен, Разград, Силистра снегът е от 23 до 28 см. В Плевен, Велико Търново, Ловеч, Калиакра, Шабла, Бургас и Видин дебелината на покривката е от 10 до 18 см. В останалата част от страната снежната покривка е от 2 до 10 см, като най-тънка е в София и Пловдив - около 1 см.

Временно е преустановено движението на превозни средства по четири отсечки в Добричката община - от Добрич към селата Житница, Пчелник, Владимирово, Одринци, Ведрина, Методиево, Преселенци, Сърнино. В община Крушари всички пътища - без главния до Добрич, са непроходими. Затворен за движение поради снегонавявания е главният път от Балчик през Оброчище и курорта "Албена" към село Кранево. ри села в община Каварна - Българево, Свети Никола и Камен бряг, са с прекъснато електрозахранване.

В София фирмите, поддържащи чистотата в столицата, са обработили през тази нощ улиците, по които се движи градският транспорт с реагенти срещу заледяването им, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Настилките са мокри. Градският транспорт се движи по разписание, като заради заледявания по пътя има затруднение на автобусите към Кокаляне и село Пасарел. Поради автомобилния трафик затруднения има и в участъците, където има стеснения заради строителни дейности.

Всички моторни превозни средства трябва да са с вериги при движение по пътя Русе - Бяла и през проходите Рожен, Превала и Пампорово.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини