Представиха филм за Кърджа Али баба в Кърджали

Изображение 1 от 6

      Филм за митичния основател на Кърджали- Кърджа Али баба бе представен в града ни. Той е под наслов „Легендата за Кърджа Али” и е заснет по инициатива на изселническата организация „Бултюрк”,със седалище в Истанбул. Координатор на лентата е председателят на организацията Рафет Улутюрк. Заснемането на филма е финансирано от Министерството на вътрешните работи на Република Турция.

      Представянето в Кърджали  стана в конферентната зала на хотел „Ида”. Гости бяха районният мюфтия Басри Еминефенди и секретарят на НЧ”Юмер Лютфи”Мюзеки Ахмед.

      Актьорът Невзат Йозтюрк разказа за заснемането на филма. Той посочи голямата роля на Рафет Улутюрк за сътворяването му. ”Който пише историята е толкова важен,колкото и този, който я прави”подчерта Йозтюрк,цитирайки Мустафа Кемал Ататюрк.

      Рафет Улутюрк говори за дългия път изминат от митичния Кърджа Али баба: от азиатския град Бухара до Кърджали, като герой на газавата-свещената война за вярата.

      Легендата за митичния основател на Кърджали е записана в Годишника на Одринския вилает,публикуван в края на XIX век.Тя става известна на обществеността в Кърджали ,благодарение на краеведката Мара Михайлова.

      Кърджали има древна история.Първото селище тук датира от  преди осем хиляди години.То е от неолита и е в центъра на града.В чертите на Кърджали има следи от древните траки,римската епоха,българското средновековие,османския период. В  средата на XIX в.според френския пътешественик Огюст Викенел Кърджали е село заселено с българи християни и българи мюсюлмани.Няма информация кога то е турцизирано. Няма и документи за митичния Кърджа Али баба. В Кърджали е имало негово теке/гробница,обект на почит/. През 1934 г.гробът е разкопан. Оказва се кенотаф т.е символично погребение. Подобна е и картината при други погребения на светци-алевити  в Източните Родопи. Алевизмът е направление в исляма,свързано с мистицизма. Според записаната легенда Кърджа Али е мисионер. Според филма-герой от газавата.

     Представянето на филма бе заснето от екип на телевизия бТВ.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини