Момичета от Кърджали в първия юбилеен випуск на НМА

Айрин Минчева от 10"а" клас на СУ "Петко Рачов Славейков" кандидатства и успешно премина през първия клас на десетия и първи юбилеен випуск на Националната младежка академия, организирана от Национален младежки форум.  Одобрен участник в обучението от Кърджали бе и десетокласничката Наз Ибрям от ЕГ "Христо Ботев".

Академията се състои от три класа, първият от които се проведе от седми до десети септември в Атия. Там всички 54 участници надграждаха уменията си в сферата на гражданско участие, демокрацията, сдружението, работата в екип, комуникацията и дебатирането. Имаха лекции с политолог и народен представител, на които активно бяха задавани въпроси. Отделно, имаха и възможността да се запознаят с един от първите създатели на самата академия и на Националния младежки форум като цяло . След всяка лекция младежите бяха поставени в условия на специални симулации, чрез които практикуваха придобитите нови знания. Между първите два класа участниците имат възложена задача сами да организират инициатива, която да адресира проблем в техния град и да въвлекат поне още 10 младежи за разрешаването му. А според изпълнението си и това до каква степен показват мотивация ще разберат дали са приети в следващия клас.

Айрин и Наз смятат, че точно по време на такива обучения един млад човек може да допринесе до личностното си развитие и да изгради собствена позиция в обществото.

Айрин Минчева има вече и опит с участие в подобни форуми. През месец юни тази година амбициозното момиче и съученикът й Сейрула Лютви от СУ "П. Р. Славейков" взеха участие в "YouthVoice Forum" - четиридневен семинар, който се проведе в Американския университет в България, Благоевград.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини