Ананиев: Върви се към електронно връчване на глоби за нарушение на пътя

За да има превенция, трябва да може да бъдеш глобен. За момента голяма част от несъбраните глоби са наложени на чужденци, които са минавали транзитно. Депутатите мислят в насока как да бъдат събирани тези глоби. Това коментира в ефира на „Здравей, България” зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Настимир Ананиев.

Основен проблем пред събирането на глоби в момента е връчването, обясни още Ананиев.

„Най-добрият подход е електронното връчване. Фирмите в НАП предоставят имейл, с който комуникират с държавата. Държавата връчва всичко с имейл. Върви се в тази насока. Всеки гражданин, който иска да получи електронна услуга, предоставя имейл”, каза Ананиев.

Според него всеки човек в един или друг момент трябва да получи документ от държавата и тогава регистрира имейл. Така, според него, това ще се случи естествено.

Около 88% са добросъвестните водачи, а около 12% са така наречените джигити според статистиката, обясни още депутатът.  

„Фокусът на едни от промените, които приехме на първо четене е да ударим шофьорите без книжки. Вдигаме глобите. До момента глобата е 100 лева. Преди време имаше акция хващаха по 600 водачи на седмица без книжка и глобата е 100 лева”, каза Ананиев.

Той припомни за срещата в МС, свързана със справянето с пътния травматизъм.

„Една от насоките - правят се четири нови лаборатории за тестовете за алкохол и наркотици на водачите, като идеята е тестът да излиза за седмица. В момента за алкохола излиза сравнително бързо, за наркотиците – по-бавно. В момента има и хора, които несправедливо страдат от наркотици и техните аналози – някои, които взимат определени лекарства, или са употребили преди 2-3 седмици, а когато шофират не са опасни. Искаме да въведем норма. В момента за алкохола има норма - 0,5, 0,8, 1,2. Искаме да въведем и за наркотиците”, каза Ананиев. Той обясни, че именно кръвният тест показвал какво си взел и дали това е хапче. 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини