Китайски учени отгледаха бъбреци с човешки клетки в ембриони на прасета

Китайски учени успяха да отгледат бъбречна тъкан с предимно човешки клетки в свински ембриони, с надеждата в бъдеще така да се създават органи за трансплантиране, съобщиха ДПА и АФП.

Екипът, ръководен от Лянсюе Лай от Института по биомедицина и здравеопазване в гр. Гуанчжоу, публикува резултатите си в списание Cell Stem Cell.
Методът се основава на изключването на гените SIX1 и SALL1 в ембрионите с помощта на инструмента Криспр/Кас, наричан често генетична ножица.
Така ембрионите не развиват свински бъбреци и се създава празнина или ниша. След това се инжектират плурипотентни човешки стволови клетки, взети от кръв от пъпна връв. Те успяват да се развият в нишата.

Специалистите признават, че процедурата трябва да бъде усъвършенствана, като посочват високия процент на влошаване на състоянието на ембрионите. Необходимо е да се прецени дали това е свързано с химеризма или с други аспекти на процедурата по инжектиране, пишат авторите.

Освен това бъбреците, които са се развили добре, продължават да съдържат повече от една трета свински клетки, а това може да доведе до отхвърляне при трансплантация, казват те.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини