БЛС и БЗС подписаха с НЗОК рамковите договори за 2023-2025 г.

Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският зъболекарски съюз (БЗС) подписаха с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) рамковите договори за 2023-2025 г. Церемонията се състоя в Министерството на здравеопазването, като документът беше преподписан от министъра на здравеопазването Христо Хинков. Това подписване се надявам да бъде последно, защото имам намерение да предложа подписването на рамковите договори да става всяка година, както беше преди време, тъй като всяка година се приема бюджет, каза министър Хинков.

Това беше дълъг процес, миналият рамков договор продължи повече от три години заради ковид епидемията, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Нестабилността в държавата доведе до това, че бюджетът се одобри в средата на лятото, а нов рамков договор може да бъде подписан след приемане на бюджет, допълни той. Към болнична помощ, в резултат на увеличението на цените на клиничните пътеки, бюджетът за тази година предварително беше изразходван. Надявам се и подкрепям инициативата на министъра да преминем към едногодишен рамков договор, защото тригодишен договор замразява системата за тригодишен период. Надявам се догодина да договорим значително повишение на цените на клиничните пътеки, допълни д-р Маджаров.

Председателят на БЗС д-р Николай Шарков също посочи, че рамковият договор трябва да се подписва всяка година, тъй като условията в професиите им са динамични. Сегашният договор за дентални дейности защитава правата на пациентите и на лекарите по дентална медицина и дава по-благоприятни условия за работа, допълни той. Няма предвидени нови дейности, въпреки настояванията ни, но за тях е необходим реален ресурс, добави д-р Шарков. По думите му съсловната организация сега изчислява какъв ресурс и за какви дейности са необходими. Ще настояваме пред Министерството на финансите за драстично увеличаване на бюджета, който да покрие дейностите за осигурените лица над 18-годишна възраст, допълни д-р Шарков.  

Това за мен е първият рамков договор, постарахме се да има диалогичност, положихме максимални усилия, каза управителят на НЗОК Станимир Михайлов.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини