Ръстът в цените на петрола и газа през 2022 г. направи ВЕИ енергията по-евтина от изкопаемите горива

Ръстът в цените на изкопаемите горива миналата година направи възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) по-конкурентоспособни, като 86% от всички новоинсталирани възобновяеми мощности показват по-ниски разходи през 2022 г. в сравнение с електроенергията, добита от изкопаеми горива, се посочва в доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

Според агенцията през 2022 г. 187 гигавата (GW), или 86% от всички нововъведени в експлоатация възобновяеми мощности, са имали по-ниски разходи от електроенергията, използвана от изкопаеми горива.

Капацитетът за възобновяема енергия, добавен през последните две десетилетия, помогна за намаляване на сметките за гориво в електроенергийния сектор с най-малко 520 млрд. долара през 2022 г., отчита докладът на IRENA. В развиващите се страни само спестяването през целия живот на добавените нови капацитети през 2022 г. ще намали разходите с до 580 млрд. долара, изчислява агенцията.

„IRENA вижда 2022 г. като истинска повратна точка в разгръщането на възобновяеми енергийни източници, тъй като тяхната разходна конкурентоспособност никога не е била по-висока въпреки продължаващата инфлация при разходите за стоки и оборудване по света“, каза генералният директор на агенцията Франческо Ла Камера.

„Най-засегнатите региони от историческия ценови шок бяха забележително устойчиви, до голяма степен благодарение на огромното увеличение на слънчевата и вятърната енергия през последното десетилетие“, добави той.

Среднопретеглената цена на електричеството е намаляла за слънчеви фотоволтаични инсталации с 3%, за вятърна енергия на сушата с 5%, за концентрирана слънчева енергия с 2%, за биоенергия с 13%, а за геотермална с 22%, показва докладът на IRENA.

Разходите за офшорна вятърна и водна енергия пък се увеличиха съответно с 2% и 18% поради намаления дял на Китай в разгръщането на офшорна вятърна енергия през 2022 г. и преразходи в редица големи проекти за хидроенергия.

Докато бизнес аргументите за възобновяемата енергия стават все по-убедителни, светът трябва да утрои ежегодните инсталации за капацитет до 2030 г., за да се запази сценария от повишаване на земната температура в обсега на 1,5 градуса по Целзий, каза Ла Камера.

По-рано тази година Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че глобалните инвестиции в производството на слънчева енергия ще засенчат за първи път инвестициите за производството на петрол през 2023 г. МАЕ очаква за 2023 г. общи инвестиции в енергия от 2,8 трлн. долара, от които 1,74 трлн. долара ще отидат за чиста енергия и технологии, а останалите 1,05 трлн. долара за изкопаеми горива.

 

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини