Владимир Путин няма да присъства на срещата на върха на Г-7

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на Г-20. Това е съобщил самият той в телефонен разговор с индийския премиер Нарендра Моди, предаде Би Би Си.

Индия е домакин на тазгодишната среща на върха, която ще се проведе в столицата Делхи от 9 до 10 септември.

Путин е уведомил Моди, че външният министър Сергей Лавров ще присъства на срещата от негово име. Двамата лидери са обсъдили и няколко "регионални и глобални въпроси от взаимен интерес".

Миналата седмица говорител на руското правителство е съобщил, че Путин няма да присъства на срещата, тъй като има "натоварен график".

Г-20 включва 19-те най-богати страни в света плюс Европейския съюз. Понастоящем Индия председателства Г-20, която се сменя ежегодно между членовете.

Очаква се нахлуването на Русия в Украйна да бъде тема на разговор на срещата на върха в Делхи, където ще присъстват световни лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак.

Миналата седмица президентът на Русия присъства на срещата на върха на БРИКС, проведена в Йоханесбург, чрез видеовръзка, за да избегне рискът от евентуален арест от Международния наказателен съд (МНС).

МНС издаде заповед срещу Путин, обвинявайки го във военни престъпления в Украйна.

Индия каза, че Моди е изразил "разбиране за решението на Русия" и е благодарил на Путин за подкрепата на инициативите на Делхи, докато тя беше председател на Г-20.

В изявлението на Русия не се споменава отсъствието на Путин на срещата на върха на Г-20, но се казва, че двете страни са се договорили да си сътрудничат в контекста на руското председателство на БРИКС, което започва на 1 януари следващата година.

"Разговорът засегна и актуални въпроси на руско-индийските отношения, които се развиват прогресивно в духа на особено привилегировано стратегическо партньорство", се казва още в съобщението.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини