Омбудсманът иска списък с лекарства, които дават фалшив положителен тест за дрога

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да изготвят списък на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици, посочват от пресцентъра на ведомството. 

„Към момента няма официален списък с лекарства, които оказват влияние при проба, поради което смятам, че би било добре да се създаде работна група по въпроса или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества би могъл да даде експертно становище какво е въздействието на различните лекарства при тест и да се състави списък, който да е отворен и да може да се допълва“, пише проф. Ковачева.

„Считам, че познаването на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици, значително би намалило негативните последици от евентуалния фалшив резултат, тъй като би дало възможност за предприемане на нужните мерки преди шофиране и съответно – тестване“, категорична е омбудсманът.

Проф. Ковачева посочва, че приемането на различни лекарства от няколко фармакологични групи могат да повлияят на резултата при направен тест за наркотици, тъй като и малки концентрации от тях могат да наподобят някои от забранените наркотични вещества и това е публично известен факт.

Тя допълва, че в това число са и често използвани без рецепта лекарства. Като пример може да се посочат нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, деконгестанти, лекарства за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, антихипертензивни средства, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти и др.

„Безспорно е, че една от основните причини да продължава войната по пътищата е употребата на психоактивни вещества – алкохол и наркотици. Наред с предприетите мерки, които се надявам да дадат резултат, считам, че гражданите трябва да са официално запознати с възможността приемано от тях лекарство да позитивиратест за наркотици“, категорична е проф. Ковачева.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини