Представиха филм за Кърджа Али баба пред турския президент Реджеп Таип Ердоган

    По инициатива на изселническата организация „Бултюрк” на турския президент Реджеп Таип Ердоган бе представен филм за Кърджа Али баба,митичния основател на Кърджали.Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на „Бултюрк” Рафет Улутюрк.

     Той посочи,че историческият за турците град Ахлат станал свидетел на изключително важно събитие, свързано с българо-турските отношения Документалния филм "Легендата за Кърджа Али" за първи път беше прожектиран пред Президента на Република Турция  Реджеп Тайип Ердоган и лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели. Ахлат е градът,където селджушките турци стъпват за първи път в Анадола в похода си на запад. Филмът „Легендата за Кърджа Али” беше направен от организацията Бултюрк,подчертава Рафет Улутюрк..  Президентът Ердоган и Девлет Бахчели имаха възможността да се запознаят с легендата за  Кърджа Али който е роден в град Бухара, Узбекистан също така и с богатата култура на региона на Кърджали. Този документален филм със сигурност  ще служи като мост между хората от Турция и България,подчерта Рафет Улутюрк.

      Лентата е в съзвучие с политиката на управляващите в Р Турция за консолидация на т.нар.Турски свят.Идеята за обединение на тюркските държави се лансира официално през 1976 г.от националистите в югоизточната ни съседка.Тя е продукт на провежданата от САЩ политика на „зелен пояс”-ислямски кордон на съветските цеантралноазиатски републики срещу Москва.

      Филмът е базиран на легендата за Кърджа Али баба ,разказана в Годишника на Одринския вилает,публикуван в края на XIX в.В нея се посочва,че алевитския светец е имал теке в днешно Кърджали.Ще припомним,че градът има хилядолетна история.Първите следи от цивилизация са от VI хилядолетие преди новата ера и са открити под днешното училище „Йордан Йовков”в центъра на града.От античността са надгробни могили и римска вила рустика.Безценен паметник е средновековният манастирски комплекс „Св.Йоан Продром” в кв.Веселчане.Пътешественикът Огюст Викенел съобщава,че в средата на XIX в.селцето Кърджали е населявано от българи мюсюлмани и християни.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини