Summer Leadership Camp за славейковци и партньори по проекта Lead The Success

В периода 21.08 - 24.08.2023 в село Широко поле в базата на националния център по военно обучение се проведе Летен лидерски лагер по проект „Lead The Success”- програма Еразъм+, ключова дейност 2.

Лагерът е организиран от екипа на СУ "П. Р. Славейков" и протече с участието на представители на партньорските организации - Сдружение „Черноморски институт“ – гр. Бургас и СОУ „Льупчо Сантов“ – гр. Кочани, Северна Македония.

„Вярваме, че приключенията, движенията и дейностите на открито, както и новите приятелства са от решаващо значение в живота за изграждане на младежки лидери“, каза ръководителят на проекта Катерина Дикмева при посрещането на представителите на партньорските организации, които първо се срещнаха в училището за шампиони, свършиха деловата част от дейностите и планирането на предстоящите, след което се отправиха към базата в Широко поле. Там прекараха три дни на открито, в които имаха тренинги, игри, създаваха и укрепваха лидерските си умения в съчетания с туризъм, начини за справяне в природата, самостоятелно приготвяне на храната. 35 ученици от различни възрасти, включително 4-ма младежи от Северна Македония, се учиха как да бъдат лидери, да организират работата си, да разпъват палатки и да оцеляват сред природата с минимални условия от цивилизацията. Успяха и да се насладят на прекрасните гледки около язовир Студен кладенец, Моняк, с. Лисиците и други.

В края на лагера директорите на кърджалийското и македонското училище – Милко Багдасаров и Люпчо Гацов, връчиха сертификати на участниците.

Проектът „Lead The Success” е по програма Еразъм+, ключова дейност 2 и цели да се разшири достъпът на младежките групи до партньорство, като се отговори на необходимостта от младежко лидерство и включване в обществените и демократичните процеси на младите хора за активно европейско гражданство и европейско измерение на местно ниво. Подцелите са да се създаде инструментариум и да се обучават младежки групи в областта на младежкото лидерство; да се създаде мрежа за лидерска компетентност; да се подобри капацитетът на партньорите за работа с младежки групи чрез адресиране на общи нужди и приоритети. Проектът е насочен към младежи на възраст 15-29 години и ще реализира следните дейности -изследване на младежката среда по отношение на лидерството, изготвяне на методология и Наръчник за младия лидер; обучение на обучители за работа в младежка среда по лидерски въпроси; младежки срещи под формата на семинари за подобряване на лидерските умения на младите хора в училищна и извънучилищна среда, с основен фокус върху ключовите лидерски умения; създаване на електронна виртуална лаборатория за млади лидери.

Предвидените резултати са създадени инструменти за подобряване на лидерските умения на младите хора; повишена цифрова компетентност, повишен капацитет за работа в мрежа; повишена мотивация за включване в социалните процеси; подобрен капацитет на партньорските организации по отношение на приоритета на дейността. Проектът ще създаде три дългосрочни продукта - методология за изследване на лидерските нагласи сред младежката аудитория; Наръчник на младия лидер; електронна платформа за млади лидери.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини