Кърджалийци почетоха жертвите на тоталитарните режими

Изображение 1 от 5

    Възпоменанието на паметника на отец Благой Топузлиев започна с националния химн

    Кърджали се присъедини към европейските градове, които днес отбелязаха Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими Възпоменанието се състоя пред паметника на отец Благой Топузлиев, защитник на човешките права и антикомунист, човекът-превърнал се в знаме за репресираните и дисидентите в областта и страната. Проявата се организира от инициаторите, изградили паметника на свещеника-дисидент през 2016 година.

    Събитието започна с националния химн на Република България. В своята реч Валентина Иванова, представител на организаторите, припомни как е избрана датата 23 август за подобно честване.

    Тя е свързана с деня, когато през 1939 година външните министри на сталинския СССР Молотов и на хитлеристка Германия Рибентроп подписват пакта за сътрудничество между двете тоталитарни държави, с които определят сферите на влияние, отнасящи се до Полша и прибалтийските държави. Това води до милиони човешки жертви и хиляди безследно изчезнали и тероризирани както по време на Втората световна война, така и в установените комунистическия режими в Източна и Централна Европа.

    Само в първите седмици след 9 септември 1944 г. в България жертвите на терора са между 16 000 и 20 000 - тези данни изнася президентът Желю Желев на 1 февруари 2011 г. по време на отбелязване годишнината от смъртните присъди на т.нар. Народен съд.

    У нас Денят се отбелязва след решение на Народното събрание, взето на 27 ноември 2009 г.

    Заедно с почитта си към всички жертви на тоталитаризма, присъстващите се преклониха пред паметта на отец Благой Топузлиев, свещенослужител в храма „Свети Георги” в Кърджали до 1971 г., убеден антикомунист, политически затворник, репресиран от режима на Тодор Живков, защитник на правата както на християните, така и на мюсюлманите, заради което е отлъчен от църквата, една светла личност, патриот, космополит и духовен пастир, прокуден от родината си и починал в Ню Йорк пред 2010 г. Само преди дни, на 20 август, се навършиха 13 години от неговата кончина.

    Трябва на младите хора да се говори за тоталитаризма, за да не избледнява никога спомена за погубените достойни българи, които са оставили ярка следа в историята и съзнанието на града и страната ни, за да не се забравят тези трагични времена и никога повече да не се повтарят, завърши Иванова.

    Под звуците на „Българийо, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях...“ присъстващите, сред които приятели и близки на свещеника, поставиха букети цветя пред паметника. Венци поднесоха членове на партия «Демократи за силна България» от Кърджали и Ардино.

    НЖ

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини