Горският пожар на испанския остров Тенерифе се разпространява неконтролируемо

Горският пожар, който вчера избухна в планински национален парк на испанския остров Тенерифе, се разпространи на площ от 1800 хектара в рамките на 24 часа, докато пожарникарите се опитваха да овладеят пламъците в труднодостъпната местност, предаде Ройтерс.

Периметърът на пожара се разшири и той вече обхваща суха гора от двете страни на стръмни урви в близост до вулкана Тейде - най-високият връх в Испания.

"Пожарът е извън контрол... перспективите не са положителни", каза снощи началникът на региона Фернандо Клавихо на пресконференция в столицата на Тенерифе, Санта Крус. "Целта ни за тази вечер е да направим така, че пожарът да не продължи да напредва. Ще проведем операции, за да защитим имуществото на жителите", добави той.

Властите изпратиха 14 самолета и общо 250 пожарникари и военни.

Съветникът по въпросите на горските пожари Вики Палма, заяви пред радио "Канариас", че очакваното понижение на температурите през нощта до около 20 градуса по Целзий вероятно ще доведе до увеличаване на силата на ветровете в района.

Ръководителят на службата за спешна помощ на острова Педро Мартинес заяви: "Не изключваме, че утре отново ще има интензивна пожарна активност".

Радио "Канариас" съобщи, че досега са били евакуирани около 150 души от села в рядко населената североизточна част на острова, състояща се предимно от ферми и ваканционни къщи. Двете летища на Тенерифе работят нормално, добави общественото радио, като се позова на компанията оператор на испанските летища.

Миналата седмица гореща вълна на Канарските острови остави много райони напълно сухи, което повиши риска от избухването на горски пожари. Това лято пожарникарите потушиха редица горски пожари на островите Гран Канария и Ла Палма, които са част от архипелага на Канарските острови.

Европа се бори с последиците от горещите температури които достигат тревожни нива в световен мащаб и се влошават допълнително от изменението на климата, отбелязва агенцията.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Случаен виц

Последни новини