Алексей Петров е застрелян в София, потвърди МВР

Алексей Петров е застрелян в София, потвърди МВР.

Сигналът за намерено тяло на мъж и ранена жена е подаден към 12:20 часа. На място са изпратени две линейки. Медицинските екипи са констатирали смъртта на мъж, както и жена с огнестрелна рана. Пострадалата, която е в тежко състояние, е откарана в "Пирогов". Тя е контактна, бе съобщено първоначално. Малко по-късно NOVA и БНР съобщиха, че тя е починала, а от "Пирогов" опровергаха в прессъобщение, като поясниха, че тя ще бъде въведена в операционна, където "ще се извършат ревизионни дейности на нараняването й". Жената не е интифицирана до момента, но по информация на БНТ не е съпругата на Алексей Петров.

Полицейското присъствие в района е засилено. Изясняват се причините за стрелбата. На място се правят огледи.

Всички входове на София са блокирани.

Роденият през 1962 г. Алексей Петров е бивша барета от Специализирания отряд за борба с тероризма, сътрудник на НСС. Бивш специален съветник и в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Преди 1989 г.  работи към Шесто управление на Държавна сигурност, направление "Терор", към чиято структура са баретите. Държавна сигурност е общото име на тайните служби на комунистическия режим.

В началото на 90-те години на 20 век напуска системата на МВР. Създава обща фирма с Бойко Борисов, който по-късно става главен секретар на МВР, кмет на София, премиер и лидер на партия ГЕРБ. Петров и Борисов са били съотборници в отбора по карате.

Алексей Петров е съдружник в няколко охранителни и застрахователни фирми от този период. До 2000 г. участва в управлението на застрахователни компании, сред които и дружеството "Левски Спартак", което след това става "Лев инс".

След 2000-та година името на Алексей Петров започва отново да се свързва със службите. През 2008-а става ясно, че той е бил организатор на среща между тогавашния вътрешен министър Румен Петков и известните като братя Галеви - Пламен Галев и Ангел Христов, които са обвиняеми за рекет. Те са осъдени през 2012 г., но изчезват след произнасяне на присъдите. В началото на юни стана известно, че Ангел Христов се е прибрал тайно в България, където е починал внезапно.

Около срещата на Румен Петков с братя Галеви избухва скандал. По време на изслушване в парламента Петков казва по повод на Алексей Петров, че е "разкрита самоличността на един офицер на прикритие". Резултатът е оставка на Румен Петков като вътрешен министър, а Алексей Петров е назначен официално за съветник в ДАНС.

През 2009-а избухва скандал около секретен доклад на ДАНС, изнесен от Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов казва, че папката с доклада е върната от Алексей Петров, който го е направил като "лоялен гражданин". Папката дава повод на Борисов да напада предшественика си на поста Сергей Станишев.

"Лоялният гражданин" е задържан година по-късно при акция на МВР с името "Октопод".

През 2011 г. Алексей Петров се кандидатира за президент. Изборите печели Росен Плевнелиев - номиниран от ГЕРБ, след балотаж. Петров - издигнат от инициативен комитет, взима малко под 1% от гласовете на първия тур.

В последните години Алексей Петров официално се занимава с научна дейност. Той е доцент и преподавател в Пловдивския университет и УНСС.

В годините медийни публикации са го свързвали с бившия главен прокурор Никола Филчев. Двамата бяха съседи на софийската улица "Арарат", затворена за достъп на граждани.

Срещу Петров бяха извършени още два опита за покушение - през 2002 и 2015 г. При първия Петров е прострелян в гърдите и крака с автомат. Така и не стана ясно кой е атентаторът и каква причината за престъплението. Неофициално се говореше, че става въпрос за разчистване на сметки при преразпределението на охранителен и застрахователен бизнес. 

През 99-та година бившата барета отнесе куршум в крака след скандал с Кирил Киров - Японеца. Версията тогава беше, че пистолетът е гръмнал случайно. През 2015 г. срещу него беше стреляно с два гранатомета.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини