Финансовата министърка на САЩ яла халюциногенни гъби в Китай

Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън е яла в Китай гъби, които са били халюциногенни, каза самата тя пред CNN. Това пътуване е можело да се окаже много лошо преживяване, ако гъбите не са били правилно приготвени, отбелязва ДПА.

"Гъбеното ястие бе превъзходно", заяви Йелън в интервю снощи. "Нямах представа, че тези гъби имат халюциногенни свойства. Научих го по-късно", добави тя.

По думите ѝ тя не е научила това, когато си е сложила слушалките, за да слуша "Пинк Флойд" след вечеря, а е прочела, че когато гъбите цзян шоу цин са приготвени както трябва, те губят психоактивните си свойства.

Въпросните гъби са деликатес от Юннан, Южен Китай, близо до границата с Виетнам, който също бе посетен от Йелън по време на юлската й обиколка.

77-годишната министърка, родом от Бруклин, е била в ресторант "И Цзо И Ван", където е консумирала споменатото ястие от гъбите цзян шоу цин, чието име означава в превод "Виж синя ръка". Йелън отбелязва, че не тя е направила  поръчката и че никой от компанията не е имал халюцинации след вечерята.

Професорът в китайския институт по ботаника "Кунмин" Питър Мортимър заяви пред Си Ен Ен, че познава хора, които са обикаляли без проблеми три дни след като са яли от същите гъби, от които е консумирала Йелън. Той уточнява, че не е ясно защо има такъв ефект от цзян шоу цин.

"Това си остава мистерия, а повечето разкази за свойствата на тези гъби са анекдоти", казва той.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини