В Ардино откриха единствения в България Музей на тютюна

В рамките на третотоиздание на ‚Дни на Ардино –2023“ кметът на Община Ардино инж. ИзетШабан откри единствения в България Музей на тютюна. Той преряза лентата заедно с председателя на Общинскиясъвет Сезгин Байрям, главния уредник на Общинския музей Танер Чобанов, председателя на Сдружението за култура  и сътрудничество „Егридерелилер“ (Ардинци) в Бурса Юксел Юртсевер  и бившия началник на Клона на „Тютюнева промишленост“ в Ардино Петър Ангелов.

„В герба на Община Ардино има два символа, единият е Дяволският мост, а другият е тютюнът. Това само по себе си говори много, защото нашите предшектвеници, когато са разработвали този герб, неслучайно са се спрели на тези два елемента. Тютюнът е бил основен поминък на хората в този край в продължение на 150 години. Аз лично съм израснал по тютюневите ниви в родното ми селоРусалско.  Тютюнът може би е най-трудната култура за обработване. Цели 9 месецахоратасаангажирани с неговотоотглеждане.Тютюнът е трудоемкакултура, особенотук внашиярайон, почтинедостъпензамеханизация. Това,коетонаправихме, щебъдеотзначение и заиднитепоколения, защототова е паметзавековнияпоминък на предцитени. Тованетрябвадасезабравя. Знаете, каквосеслучвапрезпоследнитедесетилетия в световенмащаб. Светътвечеимановпогледвърхутематазаздравето на човека, забранитезатютюнопушенеограничаватпотреблението на тютюна.Днесединицисемействаотглеждаттютюн. Днешните и иднитепоколениящезнаят и щеиматпредставазанегочрезтозинашмузей“, заявиИзетШабан. Тойизказасвоитеблагодарностикъмвсички, коитосаположилиусилия и трудзасъздаването на експозицията.Изказаспециалнаблагодарност на ръководството на Историческиямузей в Кърджали, заоказанатаоттяхпрофесионалнапомощ.Уточниоще, че в бъдещечастотекспозицията на музеящебъдеизнесена на открито в пространствата и парковете на града иобщината.

Следкатокметътинж. ИзетШабанлиснаменче с водазакъсмет, вратите на музеябяхаотворенизапървитепосетители – многограждани и гостизаДните на Ардино, както и наследниците и близките на хора, намерилимясто в архивнитефотоси на експозицията.

Попроекта е осигурено  имонтираномултимедийнообрудване, коетозапочнадафункционира в самияден на откриването с първиявидеоматериалзатютюна, с авторд-р НедимИсмаилов. Мултимедиятащебъде в услуга на посетителите с презентации, документални и художественифилми, посветени на тематазатютюна.

Официалнотооткриване на Музея на тютюнауважихаощеАйдънЙълмаз, бившпредседател на Сдружениетозакултурносътрудничество „Егридерелилер“ (Ардинци) в Бурса, МаринМитрушев, продакшн-мениджър в „Сокотаб“ ЕООД Пловдив, жители и гости на града.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини