Над три пъти повече руска пропаганда има онлайн в България през 2023

Руската пропаганда в българските медии онлайн се е увеличила над три пъти през второто тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година. Това става ясно от втория бюлетин на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ), която изследва пропагандата в интернет.

Нараснал е и броят на фалшивите новинарски сайтове, които препечатват невярна информация за войната в Русия и за ключови вътрешни политически събития като сформирането на кабинета „Денков“. Продължават да са активни и говорителите на руската пропаганда в България, които според доклада се стремят да адаптират готовите наративи от Москва към променливата реалност в страната.

Голяма част от дезинформацията идва от така наречените „сайтове-гъби“. Това са бързо появяващи се, краткотрайно живеещи и разпространяващи измислици сайтове, контролирани от наречената от ФХСИ „Машина“ за препечатване на фалшиви новини.

Фондацията казва, че тази „Машина“ е създадена през 2022 г. и е неразривно свързана с Информационна агенция „Блиц“.

„Тя включва над 370 анонимни квази-новинарски сайта с почти еднакъв дизайн и с идентично съдържание, които за изследвания период препечатват средно между 3 и 9 статии с проруско съдържание (което прави до 3500 пропагандни препечатки в пикови дни“, пишат авторите на доклада.

Общо 105 741 статии са установени като пропагандни за периода от 1 юни до 30 юни 2023 г. За сравнение за първите 5 месеца на миналата година броят им е бил около 36 000.

Основната теза, разпространявана, от "сайтовете-гъби" е това, че Русия печели войната в Украйна и руският президент Владимир Путин продължава да се радва на подкрепата на цялото общество. И двете твърдения не са вярни, но са представени като факти в пропагандните публикации.

Освен фалшивите сайтове авторите на доклада обръщат внимание и на дейностите на така наречените „живи говорители“, които имат за задача „да облъчват не толкова сетивата, колкото интерпретациите на събитията“, се казва в бюлетина на ФХСИ.

Като говорители на руската пропаганда Фондацията определя Мартин Карбовски и Петър Волгин. Тя определя и някои политици като разпространители на невярна информация. Споменават, че активно следят медиийните изяви на президента Румен Радев, лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, както и лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Три са и темите, върху които се е фокусирала руската пропаганда в страната, в периода април-юни 2023 г. – въоръженият неуспешен опит за преврат на милитаризираната група „Вагнер“ на Евгений Пригожин, изборът на евроатлантическото правителство на Николай Денков, подкрепено от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, както и походите за мир и неутралитет в България, на които се веят руски знамена.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини