В Южна Америка е толкова топло, че тръгнаха на плаж посред зима

Къде отиде зимата? Този въпрос си задават милиони жители на Южна Америка, където в момента би трябвало да са в студения сезон на годината, докато в няколко страни хората тръгнаха на плаж и на места в Андите отчитат 30 градуса по Целзий.

Явлението се наблюдава през последните няколко седмици особено в Аржентина и Чили. В Буенос Айрес при средно 14 градуса най-висока температура за 1 август тази година тя достигна 30 градуса. В Чили също отчетоха температурен рекорд за август. Бразилия започна да се "пържи" в средата на юли в поне 30 градуса, на върха на статистиките започнаха да пишат данните и в Боливия Парагвай и Уругвай.

В Перу захвърлиха зимните дрехи и отидоха на плаж, да карат сърф и да ловят риба албакоре (бяла, или още дългопера, риба тон), която обикновено живее в по-топли води.

"Южна Америка преживява едно от екстремните събития, които светът някога е виждал. То пренаписва всички книги за климата", написа в платформата Х (бивша "Туитър") климатологът и историк на времето Масимилиано Ерера.

Най-екстремните условия се наблюдават в централната и южната част на Андите, където са едни от най-горещите места на планетата през юли. Тук в края на месеца и началото на август термометрите показваха до 35 градуса по Целзий, включително на 3500-4000 метра надморска височина. В някои случаи сутринта беше под 10 градуса, а в ранния следобед горещината наближаваше 40 градуса.

Тази ситуация е трудно да се определи доколко е изключителна, защото климатични данни по тези височини се събират едва от около 20-30 години. Но ефектът се усеща доста по-силно, защото там е зима и хората са настроени за съвсем друг климат. Все пак за южното полукълбо август е еквивалентът на февруари за северното.

Основното обяснение е зона с високо налягане, оформила т.нар. горещ купол най-вече върху Парагвай, но оказваща доминиращо влияние в обширна територия от Атлантическия до Тихия океан. Подобни явления - много горещи и бавно придвижващи се, учените регистрираха Австралия, Африка и някои островни държави. В Южна Америка ефектът се усилва от явлението Ел Ниньо, затоплило водите на западното крайбрежие.

"Регистрирахме температура от 27.6 по Целзий през зимен ден", каза Юри Ескахадило, синоптик за Националната метеорологична и хидрологична служба на Перу, цитиран от "Ройтерс". "Това не се случва през зимата, това е рекордно и надхвърли всички исторически стойности за този сезон." Той каза още, че водата край бреговете на Лима трябва да е 16-17 по Целзий, но в момента е 20-21 по Целзий .

Метеорологът Тиери Гус написа в "Туитър", че за Чили това е "извънредна зимна гореща вълна", тъй като температурата се покачи до 38.7 по Целзий, национален рекорд за август. Викуня и Чигуинто в централната част на Чили, съответно на около 400-600 км северно от Сантяго, достигнаха тази точка миналия вторник. Следобедните температури значително надхвърлиха нормата от 20-25 градуса по Целзий, като наближиха 40 и 45 градуса. В подножието на планините би трябвало термометърът да пада под нулата, а той отчиташе около и над 20 градуса.

С повече от 5 градуса по Целзий бе счупен рекордът за 117 години статистика за началото на Август в столицата на Аржентина - 30.1 градуса, или почти два пъти по-топло от нормата. В крайбрежния град Комодоро Ривадавия в южната част на страната бе 37.2 градуса.

Все още има време за студени вълни в Южна Америка, но поне според хоризонта на метеорологичните прогнози в момента учените казват, че в Андите температурите ще се задържат 10-20 градуса над обичайното. Раул Кордеро, експерт по климата от университета в Гронинген, Нидерландия, каза пред Местния вестник "Ла Терсера", че що се отнася до температурите и валежите, "зимата в Чили изчезва".

Продължителното затопляне е особено обезпокоително в Андите, където високите температури топят снега в планините много по-рано от нормалното, допълни той. Това вероятно ще се отрази на наличието на прясна вода през пролетта, посочи той и напомни, че други последици от зимната гореща вълна може да не се усетят напълно през следващите месеци в райони, особено уязвими към горски пожари през идното лято. "Когато в момента е 25 градуса, усещането е приятно, защото е като пролет, но хората не могат да видят проблемите, свързани с тези зимни горещи вълни. Повечето хора в момента не изпитват някакви сериозни проблеми от тях. Но за съжаление ще видим тези бомби да експлодират през сухия сезон."

Картата показва отклонението на температурите от нормалното за тази част от годината в края на юли и началото на август.

Картата показва отклонението на температурите от нормалното за тази част от годината в края на юли и началото на август.

На Антарктида, която е основен източник на "охлаждне" на тази част от планетата, учените също отчитат рекорд - на най-малко лед в морската вода. Това е резултат от глобалното повишаване на температурите и промяната няма да се коригира бързо, твърдят учени в публикация във вторник.

Те описват летните данни (т.е. най-топло тук е през февруари), според които миналото лято площта на континенталния лед падна миналата година под 2 млн. кв. км. Това е най-ниското ниво, откакто през 1978 г. започнаха да се водят спътникови наблюдения, се казва в статият в списание Frontiers in Environmental Science.

"Ще отнеме десетилетия, ако не и векове, за да се възстановят тези неща. Няма бързо решение за заместването на този лед", каза Анна Хог, професор в университета в Лийдс и един от съавторите на изследването, имайки предвид топенето на айсберги и "плаващия" лед. "Със сигурност ще отнеме много време, макар и да е възможно", каза тя на брифинг с журналисти.

Минимумът на морския лед тази година е с 20% по-нисък от средния за последните 40 години, което се равнява на загуба на морски лед почти 10 пъти по-голяма от площта на Нова Зеландия, каза Тим Найш, директор на Антарктическия изследователски център към Новозеландския университет Виктория в Уелингтън, който не е участник в проучването. "В някои случаи се доближаваме до повратни точки, които веднъж преминати ще доведат до необратими промени с неудържими последици за бъдещите поколения", допълва той, цитиран от "Ройтерс".

Точното въздействие на изменението на климата върху Антарктида и околния океан е несигурно и учените се борят с проблема как да измерят доколко глобалното затопляне влияе върху дебелината на антарктическия лед. Но от явления като бързото намаляване на морския лед е "научно разумно" да се допусне, че екстремните събития ще се засилят с повишаването на глобалните температури, каза Мартин Сигърт, глациолог от Университета на Ексетър и един от съавторите на публикацията.

Миналата година "атмосферна река", тръгнала от Австралия, изтласка субтропична топлина и влага към континента, причинявайки безпрецедентни температури - до 38.5 градуса по Целзий над нормалните. Това е най-голямото отклонение от нормата, което светът някога е преживявал. Зигерт описа повишаването на температурата като "абсолютно удивително", добавяйки, че ако се е случило през антарктическото лято, вместо през зимата, е щяло да предизвика топене на повърхността на източната антарктическа ледена покривка, която досега е пощадена от топене.

Глобалното затопляне, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива, направи Антарктида по-уязвима на екстремни събития и въздействието е "почти сигурно" да се влоши, се казва в проучването. Изменението на климата ще "доведе до увеличаване на мащаба и честотата" на топлите вълни, срутване на шелфовия лед и намаляване на морския лед, се казва в доклада, базиран на скорошни доказателства от научни изследвания на антарктическия океан, атмосфера, криосфера и биосфера.

Рекордите за антарктическия морски лед, който варира всяка година между минимум през февруари и максимум през септември, "падат един след друг през последните години", каза съавторът на изследването д-р Каролайн Холмс, учен по полярния климат в Британското антарктическо проучване. "Един ясен показател за това как се променят нещата е, че летният минимум е счупил нов рекорд три пъти през последните седем години", каза тя на брифинг за пресата, цитирана от "Гардиън".

Обхватът на морския лед през юли 2022 г. достигна рекордно ниско ниво за това време на годината, но беше надминат от нов рекорд този юли - "три пъти по-далеч от средното от това, което сме виждали преди", даде пример Холмс.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини