Топящите се ледове в Аляска отнесоха къща

Кадри с дрон заснеха момента, в който къща се срути в река Менденхол в Аляска след ледникови наводнения. Рекордните наводнения в столицата на Аляска Джуно сса причинени от срутване на ледников бент, при което задържаната вода изтича през пукнатини в изтъняващия ледена прдрада.

Трагичният момент е заснет на видео. На него се вижда как къща в административния център на Джуно е отнесена от река Менденхол.

Съобщава се, че водата е унищожила най-малко две сгради през уикенда, повредила е други и е отнела речните брегове, но за щастие наскоро се е оттеглила.

Няма данни за жертви и загинали. Градските власти казаха, че работят по оценка на щетите.

Подобни наводнения се случват, когато ледниците се топят и изливат огромни количества вода в близките езера.

Това явление се е увеличило по целия свят в резултат на климатичната криза. Нивото на водата на езерото Менденхол достигна почти 4,6 метра в неделя, според Националната метеорологична служба, което е 91 см покачване спрямо предишния рекорд, поставен през 2016 г.

Националната метеорологична служба на САЩ казва, че подобни наводнения не са необичайни, но това е било екстремно.

"Ерозията, причинена от бързия воден поток, е безпрецедентна", казват метеоролозите.

Според учените подобни наводнения заплашват около 15 милиона души по света, повече от половината от които в Индия, Пакистан, Перу и Китай. Топенето на ледовете в Хималаите се ускорява. Предвижда се хималайските ледници на Хиндукуш да загубят до 75% от обема си до края на века поради глобалното затопляне.

Междувременно морският лед в Антарктида намаля до рекордно ниско ниво. Учените смятат, че топенето на ледовете в Антарктика също е свързано с изменението на климата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини