НАСА потвърди, че е възстановила комуникацията с "Вояджър 2"

НАСА е възстановила комуникацията със сондата "Вояджър 2" благодарение на така наречения "междузвезден вик", съобщават световните агенции.

Сондата, изстреляна през 1977 г., сега се намира на 19,9 милиарда километра от Земята и работи нормално. Тя е останала на очакваната траектория, се казва в изявление на НАСА.

Команди, изпратени на 21 юли, погрешка насочиха антената на сондата в друга посока и предаването на данни към Земята прекъсна. Тази седмица НАСА обяви, че е успяла да засече сигнал от сондата благодарение на международна мрежа от антени.

После на сондата е бил изпратен така нареченият "междузвезден вик", заповядващ й да се преориентира и да обърне антената си към Земята отново, обясни НАСА. Въпросната команда достигнала до "Вояджър 2" след 18 часа предвид разстоянието, на което се намира сондата. Същият период от време е бил необходим, за да се увери НАСА в резултата от командата.

През 2018 г. сондата напусна хелиосферата, за да навлезе в междузвездното пространство. Преди да напусне Слънчевата система, тя стана единствената сонда, прелетяла над Уран и Нептун.

Близначката й  - "Вояджър 1", също изстреляна през 1977 г., стана първият космически кораб, който навлезе в междузвездното пространство през 2012 г. и сега се намира на около 24 милиарда километра от Земята.

Източник: bta.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини