Температурата на водата в Световния океан достигна рекодно висока стойност

Водата в океаните достигна най-високата си температура в историята, тъй като поглъщат топлина от изменението на климата, което има тежки последици за здравето на нашата планета, предаде BBC.

Според Европейската служба за климатичните промени "Коперник" тази седмица средната дневна температура на повърхността на Световния океан е преминала рекорда от 2016 г.

Тя е достигнала 20,96 градуса по Целзий. Това е много над средната стойност за този период на годината.

Океаните са жизненоважен регулатор на климата. Те поглъщат топлина, произвеждат половината от кислорода на Земята и определят характера на времето.

Топлите води имат по-малка способност да абсорбират въглероден диоксид, което означава, че повече от този затоплящ планетата газ ще остане в атмосферата. Това може да ускори и топенето на ледниците, които се вливат в океана, което ще доведе до повишаване на морското равнище.

По-горещите океани и топлите вълни нарушават спокойствието на морските видове като риби и китове, тъй като те се придвижват в търсене на по-хладни води, нарушавайки хранителната верига. Експертите предупреждават, че рибните запаси могат да бъдат засегнати.

Някои хищни животни, включително акули, могат да станат агресивни, тъй като се объркват при по-високите температури.

"Водата се усеща като тази във ваната, когато скочиш вътре", казва  за горещата вълна, обхванала Мексиканския залив д-р Катрин Леснески от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата . "При рифовете, разположени на плитко във Флорида се наблюдава широко разпространено избелване на коралите и много от тях вече са загинали".

"Подлагаме океаните на по-голям стрес, отколкото когато и да било в историята", казва д-р Мат Фрост от Морската лаборатория в Плимът, Великобритания, като има предвид факта, че замърсяването и прекаленият риболов също променят океаните.

Учените са обезпокоени от този рекорд.

Д-р Саманта Бърджис от Службата за климатични промени "Коперник" казва, че най-топлият период в Световния океан трябва да е през март, а не през  август.

"Фактът, че сега този рекорд е измерен сега, ме кара да се притеснявам колко по-топъл може да стане океанът от сега до следващия март", казва тя.

Учените изследват причините океаните да са толкова горещи в момента. Според тях изменението на климата повишава температурата на моретата, тъй като поглъщат по-голямата част от топлината, причинена от емисиите на парникови газове.

"Колкото повече изгаряме изкопаеми горива, толкова повече излишна топлина ще се отнема от океаните, което означава, че ще е необходимо повече време, за да се стабилизират и да се върнат към предишното си състояние", обяснява д-р Бърджис.

Новият среден температурен рекорд надминава този, поставен през 2016 г., когато естествените климатични феномени като Ел Ниньо бяха в разгара си и най-мощни.

При тях топла вода се издига на повърхността край западния бряг на Южна Америка, повишавайки глобалните температури.

Поредният метеорологичен феномен Ел Ниньо вече започна, но според учените все още е слаб, а  това означава, че през следващите месеци се очаква температурите в океаните да се повишат още повече над средното ниво, отбелязва Би Би Си.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини